Dan nakon što ju je Andrej Plenković nedemokratski napao i tvrdio da njen rad ‘nije novinarstvo’, Dora Kršul proglašena Novinarkom godine

I nije to bio prvi napad visokih političara na novinarku Kršul

FOTO: Telegram

Kako smo izvijestili ranije, Telegramova Dora Kršul proglašena je Novinarkom godine. To najviše godišnje priznanje Hrvatskog novinarskog društva dobila je zbog istraživačkog serijala o aferama na Geodetskom fakultetu i u Ministarstvu kulture. Riječ o otkrićima zbog kojih je tehnički premijer Andrej Plenković grubo napao Telegram i novinarku Kršul, tvrdeći kako njezin rad “nije novinarstvo”, već je “politički motiviran” i “plod protuzakonitih radnji”.

Premijerov ispad promptno je osudilo Hrvatsko novinarsko društvo. Pritom nije riječ o prvom napadu visokih političara na novinarku Kršul zbog ovih otkrića. Ministrica Nina Obuljen Koržinek mjesecima je grubo kritizira, nazivajući je “malicioznom i tendencioznom”, uporno tvrdeći kako Telegram objavljuje fake news. Obuljen Koržinek izvela je i potez bez presedana: na dan kada smo objavili prvo otkriće o sumnjivom poslu 3D skeniranja nakon potresa, za koji je Geodetskom fakultetu isplatila 19 milijuna kuna, njezino ministarstvo izdalo je službeno priopćenje s tvrdnjama da pišemo neistine.

Nezapamćena afera

Riječ je o nezapamćenom postupku, potpunoj privatizaciji službene web stranice, kojom se pokušalo zaštititi trenutačnu ministricu od za nju neugodnih otkrića. A sva ta otkrića, pritom, naknadno je potvrdila istraga Ureda europskog tužitelja prema čijem je nalogu zasad uhićeno 30 osoba.

Ministričine necivilizirane napade na Telegram i novinarku Kršul osudile su i brojne ugledne međunarodne organizacije, koje su je usporedile s Miloradom Dodikom, a Europska federacija novinara zatražila je od ministrice hitnu ispriku.

Njezina isprika nikada nije stigla, no najviše priznanje struke večeras jest. Primajući nagradu za Novinarku godine, Dora Kršul zahvalila je svima koji su glasali za nju, svojoj redakciji i kolegi Dragi Hedlu koji su je istodobno nominirali za ovo priznanje. “Nagradu bih posvetila ljudima bez kojih ovih otkrića ne bi bilo. Hrabrim zviždačima koji su me upozorili na malverzacije i naveli da počnem istraživati”, kazala je, dodajući kako “nagrada ide i mojoj redakciji bez koje ovih priča ne bi bilo”.

Fajtat ćemo se i dalje

Osvrnuvši se na stanje u obrazovanju, sektoru koji godinama prati, komentirala je: “Rektori su po sudovima, tuže novinare, završavaju u istražnim zatvorima ili na predizbornim skupovima HDZ-a, a dekani javnim novcem kupuju jahte i luksuzne aute. Jednostavno, akademska zajednica nema ulogu u društvu kakvu bi trebala imati, usprkos svim ljudima koji u njoj pošteno rade svoj posao i bore se da bude bolje. Vrijeme koje je pred nama djeluje ružno i grubo, ali fajtat ćemo se i dalje. Mislim da će borba biti žešća nego ikada, no nećemo se predati.”

“Danas su Reporteri bez granica objavili da je Vlada Republike Hrvatske opasnost za slobodu medija. Da ona predstavlja ugrozu za slobodu medija. Mi imamo tehničkog premijera koji nedemokratski, autokratski govori o novinarstvu, nama novinarima, medijima. Ne razumijevajući naš posao i demokraciju. Kada sam govorila o onoj borbi, bit će tu negdje. Mislim da svi mi u ovoj struci trebamo sačuvati čist obraz, ljudski i novinarski i ponekad misliti i na sebe, pritom mislim na naše zdravlje, a primarno mentalno. Hvala vam svima”, zaključila je Kršul.