Francuska pokrenula veliku sigurnosnu operaciju u Novoj Kaledoniji. Za žestoke nerede optužuju - Azerbajdžan

Francuzi optužuju Azerbajdžan za poticanje nereda na pacifičkom otoku Novoj Kaledoniji

Police in riot gear are seen outside a police station in Noumea, France's Pacific territory of New Caledonia, on May 18, 2024. Hundreds of French security personnel tried to restore order in the Pacific island territory of New Caledonia on May 18, after a fifth night of riots, looting and unrest. (Photo by Delphine Mayeur / AFP)
FOTO: AFP

Francuska je u nedjelju pokrenula opsežnu operaciju provođenja zakona u južnopacifičkom arhipelagu Nove Kaledonije kako bi očistila cestu do zračne luke, nakon što je u neredima protiv izborne reforme poginulo šest osoba.

Ova operacija “s više od 600 žandara” ima za cilj “povratiti potpunu kontrolu nad 60 kilometara glavne ceste između Noumée i zračne luke”, objavio je francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin u poruci na X.

Operacija je, između ostalog, pokrenuta nakon što je Novi Zeland zatražio od Francuske da osigura zračnu luku kako bi vratio svoje državljane u domovinu. ”Spremni smo za polijetanje i čekamo odobrenje francuskih vlasti”, rekao je novozelandski ministar vanjskih poslova Winston Peters.

Blokirane tisuće ljudi

U nedostatku letova za i iz Nove Kaledonije, obustavljenih od utorka, vlada arhipelaga procijenila je u subotu da je na aerodromu blokirano oko 3200 ljudi.

Francuska je u petak optužila Azerbajdžan za poticanje nereda na njezinu pacifičkom otoku Novoj Kaledoniji, tako što je preplavio društvene mreže obmanjujućim fotografijama i videosnimkama usmjerenim protiv francuske policije.

Francuska jedinica za otkrivanje internetskih dezinformacija Viginum, osnovana kao odgovor na ruske aktivnosti u Africi, objavila je u petak izvješće u kojem identificira azerbajdžanske račune na društvenim mrežama kao one koji šire antifrancusku propagandu.

Pariz optužio Azerbajdžan

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin prvi je u četvrtak iznio optužbe protiv Azerbajdžana, no dokaze nije iznio. Azerbajdžansko ministarstvo vanjskih poslova brzo je odbacilo ono što je nazvalo uvredljivim optužbama i ponovilo u petak da nije povezano s prosvjedima u Novoj Kaledoniji.

Viginum je objavio je kampanja uključivala montažu slike koja prikazuje mrtve prosvjednike za nezavisnost pored bijelca u položaju za pucanje, uz natpis “francuski policajci su ubojice”. Navodi se da su najmanje 86 objava na platformi X, nekadašnjem Twitteru, objavili profili navodno povezani s azerbejdžanskom vladajućom strankom YAP.

Azerbajdžan je ljutito reagirao na francusku vojnu potporu Armeniji, republici na Južnom Kavkazu s kojom je vodio dva rata u posljednja tri desetljeća. Francuska, koja ima veliku etničku armensku zajednicu, bila je naklonjena Armeniji i osigurala joj vojnu opremu.