Moćni američki tenkovi hitno povučeni s prvih linija u Ukrajini: 'Bojište se promijenilo, moramo osmisliti novu taktiku'

Od ukupno 31 tenka koje je SAD poslao u Ukrajinu, pet ih je dosad uništeno. Postali su laka meta za Ruse

This aerial photograph shows a destroyed tank in a field in the village of Kamenka, Kharkiv region on February 26, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Ihor TKACHOV / AFP)
FOTO: AFP

Ukrajina je odlučila da će s prvih linija bojišnice povući američke tenkove Abrams M1A1, koje se svojevremeno najavljivalo kao oružje sposobno razbiti rusku obranu i okrenuti tijek rata. Odluka je donesena zbog toga što je veliki napredak u ratovanju bespilotnim letjelicama previše otežao djelovanje tenkova, rekla su dvojica američkih vojnih dužnosnika za Associated Press.

Nakon što su u siječnju 2023. odlučili da će opskrbiti Kijev tenkovima Abrams, koji koštaju oko 10 milijuna dolara po komadu, Amerikanci su tog proljeća počeli obučavati Ukrajince u vojnoj bazi Grafenwöhr u Njemačkoj. Ukrajinski vojnici naučili su kako upravljati tenkovima i održavati ih, a svladali su i vještinu njihova korištenja u kombiniranom ratovanju. Riječ je o masovnim manevrima u kojima tenkovi djeluju kao dio sustava napredovanja oklopnih snaga, koordinirajući pokrete s artiljerijskom paljbom, pješačkim trupama i zračnim sredstvima.

Dosad uništeno pet Abramsa

Kako je proljeće odmicalo, a dugoočekivana ukrajinska protuofenziva upadala u sve veće u probleme, dovođenje Abramsa na bojno polje smatrano je neophodnim za probijanja utvrđenih ruskih linija. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u rujnu je trijumfalno objavio da su Abramsi stigli u Ukrajinu. Međutim, sudjelovanje moćnih tenkova u operacijama ukrajinskih snaga bilo je vrlo ograničeno. Tijekom nedavnog povlačenja iz Avdiivke, grada u istočnoj Ukrajini koji je mjesecima bio žarište intenzivnih borbi, nekoliko je Abramsa izgubljeno u ruskim napadima. Od ukupno 31 tenka koje je SAD poslao u Ukrajinu, pet ih je dosad uništeno.

Ukrajinci i njihovi američki saveznici konačno su prihvatili da se bojno polje značajno promijenilo, posebice sveprisutnom uporabom ruskih bespilotnih letjelica za izviđanje i ubojitih dronova kamikaza. Velika koncentracija bespilotnih letjelica na ukrajinskom bojištu znači da “nema otvorenog terena preko kojeg tenk možete napredovati bez straha da će biti otkriven”, rekao je novinarima u četvrtak visoki dužnosnik ukrajinskih snaga.

Potrebno osmisliti novu taktiku

Tenkovi su zasad uklonjeni s prve linije bojišnice, a SAD će nastaviti raditi s Ukrajincima na osmišljavanju taktike koja bi omogućila njihovo efikasno korištenje. “Kada razmišljate o načinu na koji je borba evoluirala, shvatite da masivni oklop može biti u opasnosti u okruženju u kojem su bespilotni zračni sustavi sveprisutni”, rekao je zamjenik načelnika američkog Združenog stožera Christopher Grady za AP u ovotjednom intervjuu, dodajući da su tenkovi i dalje važni.

“Postoji način da ih upotrijebite”, dodao je Grady. “Radit ćemo s našim ukrajinskim partnerima, i drugim partnerima na terenu, kako bismo im pomogli da razmisle kako bi ih mogli iskoristiti u takvom promijenjenom okruženju.”