TESTIRALI SMO iPhone 6S: Ima mana, ali ovo bi mogao biti prijeloman uređaj za Apple

3D Touch tehnologija mora postati novi standard za mobilne uređaje

Novi iPhone 6S je najbolja mašina koju je Apple ikad napravio i opravdano da je s više od 13 milijuna prodanih uređaja njihov najprodavaniji model u povijesti. Posebno je cool što je Apple većinu poboljšanja napravio na nerazmetljiv način, pojačavajući ga tamo gdje je bitno iako se ne vidi nužno na prvi pogled.
Ako već imate šesticu, 6S će vam neće otkriti nešto što već ne znate, ali ako živite na mobitelu bitno će vam dignuti kvalitetu života. Na opće razočarenje, Apple je ustrajao na Retini i rezolucija je ista. Testirali smo manji, 4.7-inčni model s rezolucijom 1334×750 (veći je 5,5 inčni i trenutno 4 puta manje popularan). Neki konkurentski telefoni za djelić iPhoneove cijene nude tri puta više piksela po inču ali Apple se zato za svoju vizualnu konzervativnost iskupio brzinom i glatkoćom s kojom sada radi. A9 čip treće generacije dobiva veliki respekt recenzenata i 70 posto je brži od prethodnih.

Ovdje je zanimljiva usporedba brzine iPhonea 6 i iPhonea 6S

iPhone izrasta u opaki uređaj za odrasle

S ovim modelom iPhone konačno postaje jedan opaki pametni telefon za odrasle, fokusiran na preformanse i obavljanje posla. Kamera je osjetno bolja, nekidan sam u 5 ujutro snimala noćno nebo iznad Voćarske ceste jer je bio pun mjesec i to što je u teškim uvjetima, s uličnim svjetlom, mjesecom, toplim i hladnim tonovima i različitim osvjetljenjima snimio zahvaljujući 12MP senzoru, iPhone 6 može samo sanjati, ranije verzije da ne spominjemo.

iphone live photo

Funkcije kamere, od videa, panoramskog snimanja i time-lapsea nadalje su ostale iste. Ugradili su 5MP kameru naprijed za bolje selfije i opremili je tehnologijom koja gotovo izjednačava mogućnosti prednje i stražnje kamere, uključujući korekciju svjetla kod selfieja kako bi se dobilo dodatno osvjetljenje bez blica.Nova zabavna stvar kod kamere je funkcija Live photo s kojom se mogu snimiti mali gifovi od 3 sekunde ali ne radi uvijek i nije inspirativna. Appleu je bilo puno važnije da ostane dosljedan ideji o ozbiljnom, moćnom iPhoneu pa su više pažnje posvetili tome da s video kamerom iPhonea 6S sada možet snimiti 4K video televizijske kvalitete.

Procesori impresivni, rezolucija i baterija ne

Jedan od razloga zašto Apple nije htio unaprijediti rezoluciju je produljenje trajanja baterije što im s blistavijim ekranom i većom rezolucijom ne bi uspjelo. Cijeli niz poboljšanja podređen je duljem trajanju baterije koje ne utječe na funkcionalnost, na čelu s M9 koprocesorom ugrađenim u A9 čip.

M9 se povezuje s akcelerometrom, kompasom, žiroskopom i barometrom i podiže kapacitet obrađivanja podataka u pokretu bez utjecaja na trošenje baterije, što se osjeti na fitness aplikacijama i nekim igricama. Ali to nije dovoljno. Puno veći napredak u ekonomičnosti baterije Apple je napravio između iPhonea 5S i šestice. iPhone 6S zapravo ima nešto slabiju bateriju od šestice kako bi ostali unutar zadane cijene s ugrađenim skupim 3D Touch hardverom.

cip

 

Zato su dodali mogućnost kontrole potrošnje baterije po aplikacijama, pa se vidi koliko koja troši kad ste u njoj i kad radi u pozadini. Ako ustanovite da vam Facebook pojede veći dio baterije, a ustanovit ćete, možete ga jednostavno gasiti kad niste gore. Naravno, ono što gledate uvijek najviše troši, ali barem se može smanjiti potrošnja u pozadini. Ako se baterija skroz isprazni trebat će vam 10 do 12 minuta da se iPhone ponovno uključi kad ga stavite na punjenje što se, recimo kad prekinete važan poslovni ili privatni razgovor, može pretvoriti agoniju.

S uključenim svim potrošačima (bluetooth, GPS, WiFi), aplikacijama koje se često koriste, njih desetak, maksimalno osvijetljenim ekranom, automatskim refreshanjem i uz puno intenzivnog pregleavanja online videa (bez igrica i snimanja videa), baterija je trajala 8 sati. Uz uobičajeno korištenje dan i pol, u “low power” modeu koji isključuje pozadinsko osvježavanja, automatske downloade, smanjuje reaktivnost Siri i ukida neke vizualne efekte, traje 30tak posto dulje.

3D Touch tehnologija bit će novi standard

Ipak, najvažnija stvar na iPhoneu 6S i prekretnica za Appleove, a možda i sve mobilne uređaje, je uvođenje 3D Touch tehnologije. Vrlo je slična, na istovjetna, Force Touch tehnologiji koju smo već isprobali na Watchu a ugradili su je i u novi MacBook. 3D Touch omogućava iPhoneu da razlikuje intenzitet vašeg dodira na ekranu. Ako, recimo, ikonu za kameru samo taknete kao inače, aplikacija će se otvoriti. Ali ako je jače pritisnete, iPhone će zavibrirati i prije nego otvori aplikaciju ponuditi nekoliko opcija onoga što želite raditi u njoj (selfie, video, fotografiranje ili slo-mo). Tako preskače jedan korak i odmah vas vodi u funkciju aplikacije koju ste odabrali.

U Safariju, jači pritisak već na home screenu nudi pregled bookmarka, reading liste ili novi tab. Jači pritisak se koristi i za pregledavanje Live photo gifova. Još spasonosniju primjenu uveli su u tražilicu, u rezultatima pretraživanja u Safariju dovoljno je pritisnuti link za preview web stranice bez odlaska na nju, a u mailu se na isti način dobiva preview maila bez otvaranja. Nova osjetljivost ekrana bitno je popravila kontrolu kursora u tekstuKad jače pritisnete tastaturu slova nestanu i pokretom prsta možete brzo micati kursor po poruci ili tekstu kao da radite s mišom na kompjutoru. .

Ako 3D Touch ne postane novi standard i za Appleovu konkurenciju, ne znamo što će. Apple će ga sigurno morati dorađivati, u nekim slučajevima se preview, primjerice, otvori tako da vam prst prekriva pola sadržaja pa funkcije više nije relevantna, ali ideja je pogođena.

iPhone i dalje klizi iz ruku ali bar ima čvršće staklo

Ne treba zaboraviti još jednu promjenu u duhu sitnih ali važnih poboljšanja, novu opciju “add attachment” u mailu koja otvara popis dokumenata za slanje kao što ih otvara kompjutor i pošteđuje vas odlaska u aplikacije.

Dijeljenje dokumenata među aplikacijama također je poboljšano, kao i mjere sigurnosti i stabilnost OS-a. iPhone 6S je puno jači i fizički. Izvana je čvršći nego prije (sjećate se slučaja “Bendgate” i savijanja na šestici), koriste leguru aluminija serije 7000 što je najčvršći materijal ikad korišten za Appleove pametne telefone, ali i dalje klizi iz ruku kao šestica, posebno sada zimi kad su ruke suhe i ako nemate ozbiljnu heavy-duty masku riskirate da vam se brzo razbije. Apple tvrdi da shvaća našu brigu i da je iPhone 6S opremljen safirnim staklom neizmjerno otrpornijim na razbijanje i grebanje, ali bolje je ne testirati iako je prava šteta uskraćivati si taj taktilni i vizualni užitak maskama.

S iPhoneom 6s Apple se odlučio uhvatiti u koštac sa zasićenjem zasićenja tržišta biljantnim pametnim telefonima povoljnijih cijena od njihovih i pronaći nove razloge za prelazak na nove, jače njihove modele. Ovo je prvi iPhone s kojim je Apple uveo vlastite pakete i uz pretplatu ponudio redovito apgrejdanje uređaja. Kombinacijom prodaje i usluge namjeravaju osigurati stalnu bazu korisnika, predvidljiviju prodaju novih modela i preciznije ciljani razvoj budućih modela.

Što sve to znači za nas?

Ako imate starije modele ili još niste koristili iPhone, iPhone 6S će vam zasigurno otvoriti novi svijet i evoluirat ćete kao korisnik mobilnog interneta. Ako imate šesticu i živite na njoj, iPhone 6S će vas zasigurno rjeđe nervirati nego ona, ali ekran je isti kao kod šestice, kapacitet memorije je isti (16/64/128GB). Bez pretplate, najniža cijena za manji model je 5.998 kuna, za veći iPhone 6S Plus je 7.009 kuna. Možda je bolje pričekati sedmicu. Ako nemate osobitih preferencija i naprosto tražite novi pametni telefon, s obzirom na cijenu i na činjenicu da postoji i drugi svijet, nabrijani Androidi, bilo bi mudro dvaput razmisliti treba li vam iPhone 6S i za što vam točno treba.