Airbus je patentirao jedno poprilično steampunk rješenje za brži ukrcaj putnika u avione

Kabina bi se odvojila od trupa, spustila na terminal, ukrcala putnike i vratila na avion

FOTO: Airbus

Letenje avionom je čekanje u redovima. Red za čekiranje, red za security, red za putovnice, red za gate, red za ulazak u avion…ali problem nije samo naša komocija, aviokompanije i uprave velikih aerodroma dale bi sve da mogu ubrzati ukrcaj i iskrcaj putnika, to bi uštedjelo milijarde dolara godišnje. Zato posvećeno rade na tome. Sudeći prema patentima koji su nedavno iscurili u javnost, Airbus je došao na zanimljivu ideju.

U veljači su patentirali sustav ukrcaja i iskrcaja putem pokretne kabine. Cijela kabina trebala bi se odvojiti od trupa aviona i serijom dizalica prenijeti na terminal. Tamo bi se ukrcali putnici i zatim bi ih se prikačilo nazad na avion.

Istovremeni ukrcaj i servirisanje aviona

Ukrcavanje bi tako bilo bitno jednostavnije, posebno za putnike koji se teže kreću. Izbacilo bi iz upotrebe stepenice za ulazak u avion, invalidska kolica, autobuse za vožnju do aviona i mostove za ukrcaj s terminala. Dodatno bi se vrijeme uštedjelo jer bi mehaničari mogli provjeravati avion i krcati gorivo dok se putnici ukrcavaju i smještaju, a u to vrijeme bi se mogla ukrcati i prtljaga. Mora se priznati da je patent čudan, malo čak podsjeća na izume iz 19. stoljeća i tko zna kako bi se riješile dizalice, sigurnost, prostor za dizanje i spuštanje kabine i njezino otkopčavanje i zakopčavanje po lošem vremenu. Ali način razmišljanja je dobro usmjeren i nadamo se da će uskoro