Cijena barela nafte je, nakon Putinove izjave, upravo skočila na najveću razinu u godinu dana

Ruski predsjednik spreman je zamrznuti ili smanjiti proizvodnju nafte

ZADNJA IZMJENA: lis. 10, 2016
Foto: AFP/AFP

Najveći svjetski izvoznik energije Rusija, spremna je razmotriti zamrzavanje ili čak smanjenje proizvodnje nafte u suradnji s OPEC-om, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin, javlja Bloomberg.

Govoreći na Svjetskom energetskom kongresu u ponedjeljak u Istanbulu, Putin je izrazio nadu kako će OPEC pristati na ograničenja proizvodnje nafte u studenom te kako je Rusija spremna podržati tu odluku. Rusija će i dalje biti pouzdan izručitelj energije, kazao je.

Nakon ovih komentara ruskog predsjednika, sirovi brent dosegnuo je najveću razinu u godinu dana. U jednom je trenutku bio na 53.22 dolara, što je najviša razina još od listopada 2015. javlja Reuters. Najviša cijena sirove brent nafte danas je iznosila oko 53,70 dolara i sada je negdje na 53,05 dolara.

Nakon vijesti o najvećem skoku cijena nafte u proteklih godinu dana, počele su rasti cijene dionica američkih naftnih i farmaceutskih kompanija, javlja BBC. Cijena dionice Exxona narasla je za 2,2 posto, Chevron za 1,9 posto, vrijednost dionica Mercka i DuPonta je rasla za dva posto te 1,9 posto.

Značajan pad cijena

Ministri iz zemalja koje su među najvećim proizvođačima energije okupljaju se ovog tjedna u Turskoj kako bi razmotrili načine kako zaustaviti dvogodišnju zasićenost opskrbe. Barel sirove brent nafte u zadnje vrijeme košta oko 52 dolara, što je manje od polovice cijene iz sredine 2014. Zemlje od Saudijske Arabije do Rusije to stavlja pod veliki gospodarski pritisak.

Prošlog mjeseca u Alžiru, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) promijenila je svoju politiku proizvodnje nafte bez ograničenja, što je pomoglo da cijene porastu. Saudijski Ministar energetike i industrije Saudijske Arabije Khalid al Falih kazao je kako nije “nezamislivo” da cijene nafte porastu za dodatnih 20 posto ove godine na 60 dolara za barel, javlja WSJ.

Rekordna ruska proizvodnja

Puno toga još mora biti napravljeno do sljedećeg sastanka OPEC-a 30. studenog s ključnim detaljima kako će se podijeliti teret rezova i hoće li surađivati proizvođači izvan grupe. Rusija bi preferirala kada bi se zamrznuo njen izvoz na sadašnjim razinama pred rezovim, kazao je ruski ministar energetike Aleksander Novak.

Rusija proizvodi 11.2 milijuna barela nafte dnevno u listopadu te je time nadmašila svoj prošlomjesečni rekord postsovjetskog razdoblja od 11.1 milijuna, prema preliminarnim podacima ruskog ministarstva energetike

OPEC-ov plan je srezati proizvodnju na 32.5 milijuna barela na dan do 33 milijuna. Trenutačno proizvode 33.6 milijuna.