Vodeći eksperti za robotiku i umjetnu inteligenciju, poput Muska, upozoravaju UN da zabrani robote ubojice

U otvorenom pismu ističu kako nemamo puno vremena za reakciju

ZADNJA IZMJENA: kol. 21, 2017
Foto: AFP/AFP

U otvorenom pismu UN-u, znanstvenici i inovatori iz 26 zemalja pozivaju Ujedinjene Narode na zabranu razvoja autonomnog, tj. robotiziranog oružja. Među 115 potpisnika otvorenog otvorenog pisma su vodeći stručnjaci za robotiku i umjetnu inteligenciju, među kojima i Elon Musk, Mustafa Suleyman, su-osnivač DeepMinda, koji pod Googleom razvija neuralne mreže i drugi. Ostali potpisnici deklaracije su uglavnom šefovi robotičkih kompanija ili kompanija koje razvijaju umjetnu inteligenciju.

“Kada bi se takvi sustavi razvili, oni bi omogućili sukobe na mnogo većoj skali nego ikada u povijesti, s mnogo kraćim vremenom borbe spram ljudskih sukoba. Moglo bi se raditi o oružju za terorizam nad civilima, ali i o hakiranom oružju koje se može natjerati da napada bilo koga. Nemamo puno vremena za rekaciju. Kada se otvori ova pandorina kutija, teško ćemo ju zatvoriti” – stoji u otvorenom pismu UN-u.

‘Nemamo puno vremena za reakciju’

Slično pismo je poslano i 2015. godine, u kojem su upozoravali na opasnosti sustava koji bi mogao napasti mete bez ljudske interakcije. Dakle, upozorili su na sustave koji sami mogu odlučivati o tome koga napasti. Među njima su navodili dronove i quadcoptere, koji bi sami napali ljude nakon što se zadovolji nekoliko definiranih kriterija za napad.

Elon Musk je u zadnjih par godina bio veoma bučan u upozorenjima kako nam umjetna inteligencija može naškoditi. Donirao je i milijune dolara kako bi platio istraživanje s ciljem stvaranja umjetne inteligencije koja će raditi za dobrobit čovječanstva, a ne na štetu. Na koncu, osnovao je i OpenAI, neprofitnu organizaciju s istim ciljem.

UN-ova konferencija o konvenciji o konvencionalnom oružju se jednoglasno složila o početku formalnih diskusija za zabranu autonomnog oružja. Trenutno se već 19 zemalja članica složilo sa pokretanjem zabrane, prije nego su i počeli razgovori. Iako im je sastanak bio zakazan za danas, pomaknut je na studeni, prema pisanju Fortunea.

Ivan Luzar
Telegram autor
418 članaka Više o autoru