Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Biznis & tech

Odluka Jacka Dorseyja da istovremeno vodi Twitter i Square možda i nije bila najpametnija

Nakon potopa Twittera na burzama, ni Square nije prošao ništa bolje

Pošalji Podijeli Tweetaj

Odluka Jacka Dorseyja da istovremeno obavlja funkcije izvršnog direktora u Twitteru i tvrtki za mobilna plaćanja Square možda i nije bila najpametnija na svijetu. Nekoliko dana nakon što je Twitter objavio još jedne razočaravajuće kvartalne rezultate, a cijena dionice zabilježila novi rekordni pad, isto se dogodilo Squareu.

Prihodi u prvom kvartalu iznosili su 379,2 milijuna dolara, odnosno nešto bolji od očekivanih 343,6 milijuna dolara, no zato zabilježeni minus u tom razdoblju iznosi 96,7 milijuna dolara, odnosno 0,14 po dionici. Operativni troškovi kompanije koju je Jack Dorsey osnovao prije tri godine narasli su za dramatičnih 72 posto, a troškovi razvoja proizvoda za 63 posto.

Potop dionica na Wall Streetu

Nakon objave financijskih rezultata, cijena dionice je doslovno potonula za oko 20 posto i sada je na nešto malo iznad 10 dolara.

Dionice Squarea izlistane su na njujorškoj burzi u studenom prošle godine s planiranim rasponom između 11 i 13 dolara. Prvi sati na burzi protekli su u fenomenalnom raspoloženju, jer je dionica završila dan s 45 posto dobitka, a Square je tržišnu vrijednost dignuo na 4,2 milijarde dolara. Prvotno oduševljenje investitora je ubrzo splasnulo, a dionice Squarea ubrzo su krenule silaznom putanjom i u jedno trenutku završile na osam dolara.

Tržišna vrijednost udjela koje Jack Dorsey ima u Twitteru i Squareu u samo dva tjedna je pala za 340 milijuna dolara, a tržišna vrijednost za obje firme zajedno pala je za ukupno 3,7 milijardi dolara.

Kritike ulagača i analitičara

Na društvenim mrežama osvanuo je niz komentara tviteraša koji kritiziraju Dorseyjevu odluku da obavlja ključne pozicije u dvije kompanije na pola radnog vremena.

Jedan od njih predložio je Dorseyju da uz upravljanje Twitterom i Squareom preuzme i funkciju izvršnog direktora u posrnulom Yahoou, medicinskom startupu Theranos kojem prijeti zabrana rada, te farmaceutskoj kompaniji Valeant čije su dionice, između ostalog i zbog nagomilanih dugova, pale za više od 50 posto.

Podijeli 0 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani