U vašem Guinnessu je riblji mjehur ali ne zadugo. Mijenjaju tehnologiju da bi postao pogodan za vegane

Filtriranje čestica kvasaca želatinom iz ribljeg mjehura je višestoljetna tradicija

A man is pictured through the window of a bar drinking a pint of Guinness in The Temple Bar area of Dublin, Ireland on May 20, 2011. AFP PHOTO / PAUL ELLIS (Photo credit should read PAUL ELLIS/AFP/Getty Images)
FOTO: AFP/Getty Images

Jedna višestoljetna tradicija upravo se mijenja radi novih navika i mišljenja su više nego podijeljena. Pritisnut zahtjevima tržišta, irski pivar Guinness mora promijeniti tehnologiju proizvodnje da bi njegovo pivo slavni stout postao prihvatljiv vegetarijancima i veganima.

U proizvodnji Guinnessa koristi se isinglass, želatina dobivaena iz ribljeg mjehura kroz koju se iz gotovog piva filtriraju čestice kvasaca. Od kraja iduće godine ta će se faza obavljati filtriranjem koje se neće temeljiti na životinjskim proizvodima.

Isinglass se stoljećima koristi za vino i pivo

“Isinglass se desetljećima u pivarstvu koristi kao filter”, objasnio je Guinness u priopćenju, “Ali zbog nje Guinness ne možemo deklarirati kao pivo pogodno za vegetarijance pa već neko vrijeme tražimo alternativno rješenje.” Sastojci Guinnessa, ječam, hmelj, kvasci i voda zvuče propisno vegetarijanski ali u pivu teoretski mogu ostati tragovi ribljeg mjehura. Slična se tehnika filtriranja kroz povijest koristila i za vina.

Prodaja pada pod pritiskom craft pivovara

Guinness nije objasnio čime će od 2016. filtrirati pivo, kažu da traže metodu koja će biti jednako učinkovita i ekološki prihvatljiva a da ne promijeni kvalitetu piva. Kompanija proizvodi pivo u 49 zemalja a novu će tehnologiju primjenjivati samo u glavnoj pivovari u Irskoj. Njihovi partneri Diageo nadaju se da će Guinness prihvatljiv vegetarijancima povećati prodaju koja je ove godine pala pod pritiskom konkurencije craft pivovara. Popularna piva u limenkama, većina proizvoda Anheuser-Buscha, Heinekena i Millera, već su deklarirana kao pogodna za vegetarijance.