Upravo je potonula jedna od najvećih bankarskih institucija i to bi se moglo odraziti na cijelu Europu

Credit Suisse Group izgubio je 40 posto vrijednosti u deset mjeseci

ZADNJA IZMJENA: tra. 29, 2016
Foto: Profimedia, Alamy

Šok u Švicarskoj: Wall Street Journal upravo je objavio kako je Credit Suisse Group, jedna od najvećih europskih bankarskih institucija, od srpnja prošle godine izgubila 40 posto vrijednosti. Tijekom 2015., prije poreza, Credit Swiss bank zabilježila je gubitak od 2,5 milijarde dolara.

Poražavajući rezultati

Katastrofalne rezultate zaokružio je podatak da je samo od ljeta prošle godine, kada je na čelo banke došao Tidjane Thiam, velika bankarska svjetska zvijezda, pa do travnja ove godine, zabilježen gubitak veći od milijarde dolara.

Takvi poražavajući rezultati uznemirili su dioničare banke, a njihovo raspoloženje najbolje je opisao jedan mali dioničar, koji je rekao da ga vlasnici dionica Credit Suisse podsjećaju na ljude koji su vlasnici poslovne zgrade, koji sada bespomoćno gledaju kako se ta zgrada urušava pred njihovim očima.

Nova strategija banke

CEO banke Tidjane Thiam priznao je da su poslovni rezultati razočaravajući za dioničare, njega osobno, ali i sve zaposlenike Credit Swissa. Zamolio je dioničare za strpljenje uvjeravajući ih kako banke treba vremena da bi najprije zaustavilo, a potom i preokrenulo negativne trendove.

Nova strategija banke, navjestio je Thiam, biti će usredotočena na biznis s upravljanjem imovinom. Odgovor dioničara nije se dugo čekao: 18 posto glasovalo je ih protiv toga da se izvršni direktori banke nagrade bonusima za 2015., dok ih je 15 posto bilo protiv toga da izvršni šefovi banke imaju ugovore s fiksnim iznosima plaća.

Dioničari su posebno ogorčeni jer su im bivše i sadašnje vodstvo banke prezentirali posve različite podatke o situaciji u banci, a predsjednik banke Urs Rohner, odgovarajući na kritike dioničara, izjavio je kako uvijek ima ljudi koji će postavljati pitanja, kritizirati strategiju ili način na koji se izvršava plan. Dodao je ipak da je svaki dijalog uvijek dobrodošao.

Dioničari zgroženi potezima uprave

Jedan od najuglednijih dioničara Thomas Minder, koji je ujedno i član švicarskog parlamenta, izjavio je na sastanku dioničara, da su svi zgroženi načinom na koji se vodi banka. Također je kritizirao odluku banke da se Tidjane Thiamu, kojega u svijetu bankarskog biznisa nazivaju idealnim CEO-om, dodijeli nagrada od 10 milijuna dolara zato jer je iz britanske osiguravajuće kompanije Prudential PLC, u ljeto prošle godine, prešao u Crdit Swiss banku.

Nezadovljstvo i previranja u Credit Swiss Group, još su jedan dokaz s koliko se dramatičnim problemima i izazovima susreće europski bankarski sektor, još dovedavno jedan od najproftabilnijih i najsigurnijih biznisa na svijetu.

Mladen Pleše
Novinar
380 članaka Više o autoru