Znanstvenici su istražili kakav bi svijet bio da su svi ljudi vegetarijanci. Duboko ćete se zamisliti kad pročitate rezultate

Studija obuhvaća učinke na zdravlje i na klimu promjenom prehrane

Prehranom koja sadržava manje mesa, a više povrća i voća, broj umrlih bi se do 2050. godine smanjio za nekoliko milijuna godišnje, došlo bi do znatnog reduciranja emisija štetnih plinova i uštedile bi se milijarde dolara potrošenih za zdravstvenu skrb i za saniranje šteta nastalih klimatskim promjenama.

Kako prenosi Reuters, ovo su rezultatit nove studije koju su napravili znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu objavljene u znanstvenom listu Proceedings of the National Academy of Sciences, i prve koja obuhvaća zdravstvene učinke i utjecaj na klimatske promjene promjenom u načinu prehrane koja se više temelji na povrću i voću.

Ono što jedemo utječe na zdravlje i okoliš, kaže autor

“Neizbalansirana prehrana glavni je krivac za većinu zdravstvenih problema diljem svijeta, a postojeći sustav prehrambene industrije odgovoran je za više od četvrtine emisija stakleničkih plinova”, objasnio je autor studije Marc Springmann, s Oxforda za budućnost hrane. “Ono što jedemo značajno utječe na naše zdravlje i okoliš”, kazao je Springmann.

Promjenom prehrane u skladu s globalnim smjernicama moglo bi se izbjeći 5,1 milijuna smrti godišnje, a usvajanjem veganske prehrane bez konzumacije bilo kakvih proizvoda životinjskog porijekla, poput mlijeka i jaja, taj broj raste na 8,1 milijun ljudi.

U pogledu klimatskih promjena, uvođenje vegetarijanske prehrane na globalnoj razini smanjenje količine emisija povezanih s proizvodnjom hrane iznosilo bi oko 63 posto, a veganske prehrane za 70 posto.

Ogromne financijske uštede

Takva promjena u načinu prehrane godišnje bi smanjila troškove zdravstvene skrbi (autori studije ovdje su uključili i troškove za bolovanja) za između 700 i 1000 milijardi godišnje. Financijski benefiti smanjenja emisija stakleničkih plinova procjenjuju se na oko 570 milijardi dolara.

Istraživanje je pokazalo kako bi se tri četvrtine svih navedenih pozitivnih utjecaja odnosilo na zemlje u razvoju, no učinci promjene prehrane bili bi najvidljiviji u razvijenim zemljama, zbog veće konzumacije mesa i velikih problema s debljinom u tim zemljama.

15 posto manje kalorija

Studija tvrdi da bi ljudi u prosjeku trebali konzumirati 15 posto manje kalorija. Osim toga, za postizanje prehrane koaj je u skladu s globalno prihvaćenim smjernicama, trebali bi smanjiti unos crvenog mesa za 56 posto, i povećati konzumaciju voća i povrća za 25 posto.

“Ne očekujemo da će svi postati vegani”, kazao je Springmann. “No s utjecaj klimatskih promjena na sustav prehrane počet će predstavljati sve veći problem. Primjenjivanje zdravijeg i ekološki održivijeg načina prehrane veliki je korak u pravom smjeru.”