2020. je još jednom dokazala: državi godišnje dajemo milijarde kuna, da bi se na kraju sami međusobno spašavali

Država itekako može biti teret, ako nije servis građana

Plenkoviću očito nije jasno da građani i poduzeća plaćajući poreze financiraju državu, a ne obrnuto i da (pre)često za taj novac, kako su pokazali posljednji potresi na području Petrinje i Siska, zauzvrat ne dobiju ništa

“Postoji krug ljudi koji gleda na državu kao teret. Da nema države, tko bi osigurao sva ova sredstva, to ne može privatni sektor”, vjerojatno je najgluplja izjava premijera Plenkovića u dosadašnjoj političkoj karijeri, koju je izrekao u četvrtak u emisiji “1 na 1” Romana Bolkovića.

Plenkoviću očito nije jasno da građani i poduzeća plaćajući poreze financiraju državu, a ne obrnuto i da (pre)često za taj novac, kako su pokazali posljednji potresi na području Petrinje i Siska, zauzvrat ne dobiju ništa.

Uplaćujemo milijarde u proračun, a na kraju se međusobno spašavamo

Nakon katastrofalnog potresa koji je ovih dana brojne građane ostavio bez domova, veliki broj građana i poduzeća, promptno se uključio u pomoć pogođenim područjima, bilo uplatama novca – do sada su već prikupljeni milijuni – bilo slanjem razne robe ili čak odlaskom na teren kako bi pomogli u raščišćavanju ruševina i zbrinjavanju unesrećenih.

Prije toga su ti isti građani i tvrtke državi, koja je očito nemoćna u suočavanju s ovakvim krizama, uplatili milijarde kuna poreza, upravo za ispunjavanje javnih funkcija, zbog kojih država u konačnici i postoji. No, političari, kako se vidi iz Plenkovićeve izjave, zasluge žele pripisati sebi.

‘Sve smo osigurali’ kaže ministrica o kućicama koje su donirali hoteli

Sličnim putem krenula je i ministrica turizma Nikolina Brnjac. Naime, jučer je u Glinu stiglo prvih 20, od preko 80 mobilnih kućica koje su donacija više hotelskih kompanija i proizvođača mobilnih domova. “Sve smo osigurali”, rekla je Brnjac, kao da te donacije ne bi bilo da nema nje i njenog ministarstva. Naravno da bi bilo.

Na primjer, u četvrtak je objavljeno da su se Istrijani organizirali – bez ikakvih ministara i ministarstava- i na pogođena područja počeli slati svoje kamp kućice kako bi ljudima koji su ostali bez krova nad glavom pomogli oko smještaja.

Država itekako može biti teret, ako nije servis građana

Kako država raspolaže novcem koji joj građani stavljaju na raspolaganje kako bi obavljala javne, općekorisne funkcije, odlično se vidi na primjeru zdravstvenog sustava. Bolnica u Sisku teško je stradala u potresu. Većina zgrada i odjela te bolnice nakon potresa nisu upotrebljivi.

Iako građani samo za zdravstvo svake godine državi stave na raspolaganje 30 milijardi kuna, ona nije u stanju izgraditi ni bolnice koje bi mogle izdržati jače potrese, kakvi se na području Hrvatske itekako mogu očekivati.

S druge strane, u improvizirane bolnice pretvaraju se sportske dvorane izgrađene za potrebe održavanja jednog prvenstva, u koje su ulupani milijuni ili milijarde kuna. To odlično ilustrira koliko država može biti teret, ako se ne ponaša kao servis građana.