Nekad je nužno odabrati stranu

10 razloga zašto je B.B. King bio najveći blues glazbenik u povijesti

Ovaj blues gitarist stvorio je svoj unikatan zvuk koji su voljeli milijuni

(FILES): This February 21, 2001 file photo shows blues musician B.B. King with his Grammy Award acknowledging applause during  the 43rd Grammy Awards in Los Angeles, California.   According to May 15, 2015 US media reports B.B. King has died at the age of 89 in Las Vegas, Nevada.        AFP PHOTO  / FILES /  HECTOR MATA
FOTO: AFP

B.B. King, glazbenik kojega su njegov umorni glas i tugaljiva gitara odveli iz polja pamuka u Mississippiju na velike pozornice diljem svijeta, preminuo je danas u Las Vegasu. King je umro u snu u 90. godini života.

Ovaj blues gitarist stvorio je svoj unikatan zvuk kojeg su voljeli milijuni diljem svijeta. Dok je pjevao, u njegovom glasu izmjenjivali su se osjećaji požude, čežnje i izgubljene ljubavi. On je sam u svojoj autobiografiji iz 1996. rekao kako mu je cilj uvijek bio da poveže svoju gitaru s ljudskim emocijama.

B.B. King je značajno doprinio ekspanziji blues publike. Način na koji je svirao bio je urban, u svoju glazbu implementirao je razne utjecaje iz drugih žanrova i uvijek je bio spreman prilagoditi se novoj publici i ponuditi joj nešto s čim se može povezati.

Kad se jedan od njegovih prvih singlova 1951. godine popeo na vrhove R&B top lista, King je krenuo na turneju i zapravo je nikad nije prekinuo. Počeo je u malim neuglednim noćnim klubovima i plesnim dvoranama. 1956. odradio je nevjerojatna 342 koncerta, a u idućih pola stoljeća bi godišnje redovito odradio 200 do 300 nastupa.

B.B. King ostat će zauvijek kralj bluesa voljen od mnogih. Malo tko je živio glazbu poput njega, od najranijeg djetinjstva sve do svojih posljednjih dana.

1. Prvi singl snimio je u prostorijama kršćanske mladeži u Memphisu 1950.

2. Svim svojim gitarama davao je ime Lucille

bb king young

1949. King je imao nastup u plesnoj dvorani u kojoj je tijekom njegova nastupa izbio požar. Nakon što su ljudi bili evakuirani, on se vratio unutra da spasi svoju gitaru. Kasnije je saznao kako su u požaru poginula dva muškarca koji su se potukli oko djevojke imena Lucille. Odlučio je svoju gitaru nazvati tim imenom kako bi se podsjetio da nikad u životu ne uletava u zapaljene zgrade radi neke žene. U ranim 80-ima proizvođač gitara Gibson izbacio je model gitare nazvan Lucille, kreiran specijalno samo za kralja bluesa.

3. Kao dijete nije smio pjevati blues

king old

King je rođen na plantaži pamuka u malom gradiću u Mississippiju. Iako je već kao klinac volio pjevati blues, zbog religijskih ideala njegovih roditelja to mu je bilo zabranjivano pod opravdanjem da se radi o vražjoj muzici.

4. Bio je vegetarijanac ali je snimao reklame za McDonalds

5. Frank Sinatra mu je pomogao da krene svirati

king y 2

B.B. je bio veliki obožavatelj Franka Sinatre, a ovaj mu je pomogao da nađe gaže u Las Vegasu tijekom 60-ih, u vrijeme kad afroameričkim glazbenicima nije bilo lako doći do prilike za nastup u tom gradu.

6. Časopis Rolling Stone ga je 2003. proglasio trećim najboljim gitaristom na svijetu

7. Dobio je 16 Grammya. Na kraju i onaj za životno djelo

8. Svi su htjeli raditi s njim. Album s Ericom Claptonom prodan je u više od 2 milijuna primjeraka

https://www.youtube.com/watch?v=ajJBmcuzktw

9. Žene su ga obožavale

king room

Jednom prilikom je rekao: “15-ak puta su mi žene davale ultimatum – ili ja ili Lucille (njegova gitara). Zato imam 15-ero djece s 15 različitih žena”.

10. Pjesma “The Thrill Is Gone” je dominirala ljestvicama kada nitko nije slušao blues

To se dogodilo 1970., u vrijeme kad je takvo što za R&B glazbenika bilo nemoguće postići. “The Thrill Is Gone” je proglašena i jednom od najboljih pjesama svih vremena.