Ako dosad niste pratili Black Mirror, možda je pravo vrijeme da počnete. Uskoro stiže četvrta sezona i mogla bi biti genijalna

Četvrta sezona imat će šest epizoda i na Netflixu kreće 29. prosinca

FOTO: Netflix

Ako već niste, na popis serija koje želite pogledati do kraja godine, vjerojatno biste trebali staviti Black Mirror. Nova, četvrta sezona, dolazi na Netflix 29. prosinca, a ako slučajno ne znate, radi se o pomalo uznemirujućoj seriji koja zapravo prikazuje mračnu stranu razvoja tehnologije i njezinog utjecaja na ljudsko društvo. Sve je, naravno, puno fatalnije nego što si uopće možemo zamisliti, a tvorac serije Charlie Brooker, koji je ujedno i scenarist svih dosadašnjih epizoda, kaže kako će četvrta sezona biti najmračnija do sada.

Četvrta sezona imat će šest epizoda, ali zasad se o njoj ne zna previše. No, uspjeli smo izvući nekoliko detalja koji su dosad iscurili kroz trailere i nekoliko škrtih izjava tvoraca serije. Kao uvod u novu sezonu, Netflix je 24. studenoga krenuo s mini kampanjom nazvanom 13 Days of Black Mirror, u kojoj na kapaljku daju informacije o tome što nas očekuje u novoj sezoni. Dosad smo saznali tko će sve glumiti te kratke sinopsise epizoda.

1. Arkangel

Prvu epizodu nove sezone režirala je dvostruka oskarovka Jodie Foster, koja već ima iskustva s režiranjem serija (režirala je dvije epizode Orange is the New Black i epizodu House of Cards). U prvoj epizodi, koju tvorac serije Charlie Brooker opisuje kao mini indie film, djevojčica nestaje iz dječjeg parka.

Nakon što se ubrzo vrati neozlijeđena, njezina prestravljena majka (Rosemarie Dewitt) odlučna je u tome da poduzme sve moguće mjere kako se takvo što nikada ne bi ponovilo. Okreće se novoj eksperimentalnoj tehnologiji nazvanoj Arkangel, koju opisuju kao ključ dobrog roditeljstva, a o kakvoj se točno tehnologiji radi saznat ćemo u prvoj epizodi nove sezone.

Jodie Foster kaže kako je veliki utjecaj na epizodu koju je režirala imao njezin odnos s majkom koja boluje od demencije. “Epizoda Black Mirrora koju sam režirala najviše govori o prekrasnom, ali ponekad teškom simbiotskom odnosu majke i kćeri, koji ima veliki značaj u mom životu”, rekla je Foster u Jonathan Ross Showu, kako je prenio britanski Mirror.

2. USS Callister

Brooker je u novoj sezoni prvi put odlučio epizodu Black Mirrora smjestiti u svemir, a rezultat je 74-minutno znanstveno-fantastično, gotovo filmsko iskustvo. Druga epizoda sezone bit će odmak od tipične atmosfere dosadašnjih epizoda, prije svega zbog toga što će vizualno biti potpuno drugačija.

USS Callister bit će posveta Star Trek franšizi s likovima odjevenima u gotovo iste uniforme. No, za razliku od serije koja pokušava prikazati najveći civilizacijski doseg čovječanstva u kojem nema kriminala i nemorala, USS Callister će se pozabaviti temama tiranije i zloupotrebe moći.

U ovoj epizodi glavne likove glume Jesse Plemons i Cristin Milioti iz Farga te Jimmi Simpson iz Westworlda. Redatelj USS Callistera je Toby Haynes, koji je ranije režirao, između ostalog, Dr. Who, Scherlocka, Being Human.

3. Crocodile

Epizoda smještena na Island prikazuje blisku budućnost u kojoj sjećanja pojedinaca više nisu privatna, nego ih drugi ljudi mogu iskopati. Trailer prikazuje mladu ženu (Kiran Sonia Sawar) koja različite pojedince ispituje o specifičnim događajima, nastojeći doznati detalje o njihovim sjećanjima na te događaje. Usput se koristi novim uređajem, koji omogućuje direktan pristup u sjećanja ljudi.

Osim Kiran Sonia Sawar, u glavnim ulogama se pojavljuju Andrea Riseborough iz Bloodlinea te Andrew Gower iz Outlandera. Epizodu je režirao John Hillcoat, redatelj odličnog filma The Road s Viggom Mortensenom te Lawless s Tomom Hardyjem i Shiom LaBeoufom.

4. Hang the DJ

Četvrta epizoda nadolazeće sezone Black Mirrora trebala bi biti najzabavnija dosad, tako barem najavljuju tvorci serije. O posljednje tri epizode se još uvijek malo zna, pa tako i o Hang the DJ, no trebala bi se odvijati u komičnoj alternativnoj stvarnosti.

Također, najavljeno je da će ova epizoda imati dosta seksualnih scena. U glavnim ulogama naći će se Georgina Campbell poznata iz serija Flowers i Broadchurch, Joe Cole iz Peaky Blindersa te George Blagden poznat kao Athelstan iz Vikinga. Epizodu je režirao Tim Van Patten, stara iskusnjara koji je već radio na uspješnicama poput Sopranosa i Game of Thrones.

5. Metalhead

Annabel Jones koja je zajedno s Charlie Brookerom osmislila Black Mirror, a ujedno je i producentica serije, o petoj je sezoni iznijela tek par detalja. Radi se o epizodi snimljenoj u crno-bijeloj tehnici, a Jones ju je opisala kao dramatični odmak od ostatka serije. Morat ćemo pričekati dolazak serije na Netflix kako bismo saznali što to točno znači.

U glavnim ulogama ćemo gledati Maxine Peake iz The Theory of Everything, Jakea Daviesa iz The Missing te Clinta Dyera iz Hope Springs. Epizodu je režirao David Slade, redatelj Hard Candy, 30 Days of Night te serija Hannibal i American Gods.

6. Black Museum

Posljednja epizoda četvrte sezone će zapravo biti 90-minutni film, jednako kao i posljednja epizoda treće sezone Hated in the Nation. Black Museum se odvija u mističnom i bizarnom muzeju koji čuva autentične predmete kojima su počinjeni razni zločini i zlodjela. Usput je svojevrsni tematski park, u kojem će, sudeći po traileru, svašta poći krivo.

U zadnjoj epizodi radnju će nositi Letitia Wright iz Humansa, Aldis Hodge iz Straight Outta Compton te Babs Olusanmokun iz Historyjeve odlične prerade romana Alexa Haleya Roots.