Ako ste već pogledali sve od Hollywooda, izvukli smo neke europske filmove koji su ove godine pobrali hrpu nagrada

The Square i još neki filmovi koje biste trebali pogledati

FOTO: screenshot

Američka filmska produkcija je bez sumnje najjača i najznačajnija na svijetu. Hollywood štanca filmove takvim tempom da im može parirati samo Bollywood, no američki filmovi, realno, prednjače u popularnosti.

No, europski filmovi također imaju golemu publiku, ljude kojima nije važno da glumci pričaju engleski s američkim naglaskom ili da je film zaradio milijune na kino blagajnama, već naprosto je li film stvarno dobar. A takvih se u Europi oduvijek stvara puno, pa tako i ove godine.

U Berlinu je 9. prosinca održana trideseta dodjela European Film Awards gdje su izglasani najbolji europski filmovi. Izdvojili smo nekoliko njih koji su ove godine pokupili puno nagrada Europske filmske akademije, ali i drugih prestižnih filmskih festivala.

The Square (Švedska)

https://www.youtube.com/watch?v=zKDPrpJEGBY

Satirična komična drama švedskog redatelja Rubena Östlunda, za koju je napisao i scenarij, doživjela je trijumf na nekoliko filmskih festivala. Na Europskim filmskim nagradama The Square je praktički pomeo konkurenciju. Film je osvojio nagrade za najbolji film, najbolju europsku komediju, najboljeg redatelja, najboljeg glavnog glumca (Claes Bang), najboljeg scenarista.

Osim toga The Square je osvojio prestižnu Zlatnu palmu na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, a nominiran je i za Zlatni globus sljedeće godine, točnije za ceremoniju dodjele nagrada koja će se održati 7. siječnja 2018. Priča prati Christiana, kustosa muzeja moderne umjetnosti i oca dvoje djece, koji priprema novu izložbu.

Nazvao ju je The Square, a cilj mu je svojom izložbom potaknuti posjetitelje na altruističke radnje. No ni sam ne uspije slijediti vlastite altruističke ideje nakon što mu ukradu mobitel, što ga dovodi u sramotne situacije. U sporednim ulogama pojavljuju se Elisabeth Moss, koja je osvojila Zlatni globus za ulogu u Top of the Lake, ali trenutno najpoznatija po glavnoj ulozi u The Handmaid’s Tale, te Dominic West (The Wire, 300).

BPM: Beats Per Minute (Francuska)

Drama redatelja Robina Campilla ove je godine u Cannesu osvojila Grand Prix, drugu najprestižniju nagradu nakon Zlatne palme, za koju je također bila nominirana. Radnja filma prati članove aktivističke skupine ACT UP Paris koji zahtjevaju da se vlada i farmaceutske kompanije angažiraju u borbi protiv epidemije AIDS-a u ranim devedesetima.

Ova drama je uspješna u tome što je dirljiva, ali bez toga da zalazi u nepotrebnu patetiku. Istovremeno daje vrlo ljudski i upečatljiv uvid u ključan povijesni period u kojem su se pojedinci borili protiv stigmatizacije oboljelih od AIDS-a i sveopćeg straha od te bolesti.

Loveless (rusko-europska koprodukcija)

Vječno posvađani par koji je usred burnog procesa razvoda, otkriju da je njihov sin pobjegao od kuće za vrijeme jedne od njihovih svađa. Morat će naći načina kako prevladati svoje nesuglasice kako bi pronašli nestalog sina.

Obiteljska drama redatelja Andreya Zvyagintseva nagrađena je ove godine nagradom žirija u Cannesu. Film je bio nominiran za Zlatnu palmu, te također za najbolji film na Europskim filmskim nagradama, a nominiran je i za Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. Loveless je snimljen u ruskoj, francuskoj, njemačkoj i belgijskoj koprodukciji.

Montparnasse Bienvenue (Francuska)

Originalno nazvan Jeune femme, Montparnasse Bienvenue je redateljski prvijenac dosad slabo poznate filmašice Léonor Serraille. Glavni lik filma je Paula (Laetitia Dosch), djevojka koju nesreća prati većinu života. Nakon dugo godina izbivanja, Paula se vraća u Pariz bez prebijene pare, kako bi ostvarila svoje snove.

U Parizu se Paula nađe bez prijatelja osim svoje mačke, no odlučna je u tome da će započeti novi život u velikom gradu pouzdajući se na svoj veseli karakter i karizmu. Montparnasse Bienvenue je ove godine u Cannesu osvojio Camera d’Or, nagradu koja se dodjeljuje najboljem debitantskom filmu.

Loving Vincent (Poljska / Velika Britanija)

Loving Vincent je prekretnica u povijesti animiranog filma, i zaista je originalan i poseban. Naime, radi se o prvom u potpunosti naslikanom animiranom filmu u povijesti. Film prati Vincenta Van Gogha u njegovim posljednjim danima života iz perspektive ljudi koji su ga najbolje poznavali.

Više od 100 slikara je angažirano kako bi za potrebe snimanja replicirali poznata Van Goghova djela koja su spretno uklopljena u radnju filma, a svaki kadar je snimljen u prepoznatljivom stilu nizozemskog majstora.

Redateljica Dorota Kobiela i sama je akademska slikarica, koja je spojila svoju ljubav prema slikanju s novom strasti prema animaciji. Loving Vincent je ove godine dobio Europsku filmsku nagradu za najbolji animirani film, a usto je i u konkurenciji za Oscara.

Communion (Poljska)

U popisu najboljih europskih filmova nikako ne smijemo zanemariti dokumentarce. Među njima se ističe Communion, originalnog naslova Komunia (kod nas bi bilo prevedeno kao Pričest), poljske redateljice Anne Zamecke.

Dokumentarac prati priču Ole Kaczanowski, 14-godišnjakinje koja živi odvojeno od majke, i kao dijete se mora brinuti o svojem disfunkcionalnom ocu i autističnom bratu. Ola je zaokupljenja organiziranjem proslave Svete pričesti za svog brata, za koju se nada da će napokon okupiti cijelu obitelj, uključujući i njezinu otuđenu majku.

Communion je osvojio glavnu nagradu na Europskim filmskim nagradama za najbolji dokumentarac.

Graduation (Rumunjska)

Rumunjski redatelj Cristian Mungiu je za svoj film Graduation (našoj publici prepoznatljivog originalnog naslova Matura) ove godine u Cannesu osvojio nagradu za najboljeg redatelja.

Priča prati Romea, doktora u gradiću u planinama Transilvanije koji ima velike planove za svoju 18-godišnju kćer. Eliza je već i prije nego što je maturirala osvojila školarinu na prestižnom britanskom fakultetu. No stvari pođu po zlu kad ju noć prije mature napadne nepoznati mladić, i u pokušaju silovanja joj slomi ruku.

Obzirom na ozljede i traumu, Eliza nije u mogućnosti odraditi maturu, pa njezin otac pokreće plan u kojem će prekršiti sve svoje moralne zakone kako bi osigurao budućnost svojoj kćeri.

T2 Trainspotting (Velika Britanija)

Danny Boyle je nakon 21 godinu snimio nastavak svog kultnog klasika iz 1996. o narkomanskoj sceni u Edinburghu, u kojem su svoje uloge reprizirali Ewan McGregor, Ewen Bremner, Robert Carlyle i Jonny Lee Miller.

Nakon 20 godina što je izbivao iz zemlje, Mark Renton (McGregor) se vraća u rodni Edinburgh i ponovno se udružuje sa svojom starom ekipom s kojom je proveo godine drogirajući se. Teško mu se oduprijeti starim navikama, no odlučan je u tome da uspije, i usput natjera staru ekipu da izaberu kvalitetniji život.

Film je ove godine osvojio škotsku nagradu BAFTA za najbolji film.