Ako volite Tolkiena, pretpostavljamo da ćete biti euforični, Amazon navodno želi seriju Gospodar prstenova

Predviđena serija Gospodar prstenova mogla bi biti najskuplja ikad

FOTO: Warner Bros promo

Warner Bros. Television i Tolkien Estate započeli su pregovore s Amazon Studios oko serije o najpoznatijem djelu J.R.R. Tolkiena, Gospodaru prstenova. Izvršni direktor Amazona, Jeff Bezos, navodno je osobno uključen u pregovore s ciljem da stvori seriju koja će biti još veća od trenutno superpopularne Igre prijestolja, piše Variety. No, pregovori su za sada još u ranoj fazi i nikakav dogovor za sada još nije postignut.

Donedavni voditelj Amazon Studiosa, Roy Price, rekao je u rujnu za Variety: “Smatram da je Igra prijestolja za današnje TV serije isto što su bili Ratovi zvijezda i Ralje za filmove nakon sedamdesetih. Svi TV studiji žele veliki hit, a Igra prijestolja je postavila predložak za to kako hitovi trebaju izgledati. Fokus nam je na vrhunskim serijama o kojima ljudi najviše pričaju.

U kompetitivnom svijetu streaming televizije cilj nije napraviti općeprihvaćenu seriju, nego onu koja je zaista izuzetna”. Kao potvrdu Amazonovih ambicija, Price je istaknuo njihove trenutno vrlo uspješne projekte, The Grand Tour od bivših voditelja Top Geara, te Man in the High Castle.

Gospodar prstenova bi mogla biti najskuplja serija ikad

Price je prošli mjesec napustio Amazon zbog opužbi za seksualno zlostavljanje, no prije njegovog odlaska, Bezos ga je zadužio za kompletnu rekonstrukciju Amazonovog portfelja. Bezos je od Pricea zatražio da se preusmjere od njihove poznate niše serija koje se obraćaju manjem dijelu javnosti, poput Transparent i Mozart in the Jungle, prema tzv. large scale serijama koje će imati globalni utjecaj, a Igra prijestolja je model po kojem se ravnaju.

Pregovori su još uvijek u tijeku, u koje su prvobitno bili uključeni i HBO i Netflix. HBO je već odustao, a zasad je najizgledniji izbor Amazon, koji je spreman uložiti enormna sredstva. Naime, samo za otkup prava morat će iskeširati između 200 i 250 milijuna dolara. Nakon toga slijedi produkcija za čiji trošak se predviđa da će biti potrebno oko 150 milijuna dolara po sezoni, što bi novu seriju Gospodar prstenova postavilo kao najskuplju u povijesti. Usput, navedena prava ne uključuju sve likove iz poznatog Tolkienovog djela, kako doznaje Deadline.

Osim serije, najavljen je i biografski film o Tolkienu

Suproducent planirane serije Gospodar prstenova će, prema najavama, biti Warner Bros. Television, ogranak jednog od najvećih holivudskih studija Warner Bros. koji stoji iza originalne filmske trilogije Gospodar prstenova Petera Jacksona. WBTV nam je dosad donio poznate uspješnice poput Big Bang Theory, Shameless, Gotham, Legends of Tomorrow, The Flash, Supernatural te Westworld koji produciraju za HBO.

Tolkien Estate je pravno tijelo koje upravlja djelima J.R.R. Tolkiena i svim legalnim pitanjima vezanima za otkup prava na njegova djela ili korištenje imena i pojave njegovih likova. Po svemu sudeći, Tolkienovi fanovi mogli bi uskoro doći na svoje, obzirom da je osim serije Gospodar prstenova najavljen i film o mladim danima poznatog pisca.