Nekad je nužno odabrati stranu

Amazon će snimati seriju o alternativnoj stvarnosti u kojoj su robovi, nakon građanskog rata, dobili svoju državu

Čini se kako planiraju prosvjed protiv HBO-a okrenuti u svoju korist

FOTO: Universal Pictures

HBO je nedavno najavio snimanje nove serije Confederate o alternativnoj sadašnjosti u kojoj je Jug pobijedio u američkom građanskom ratu, odcijepio se u zasebnu državu, a posljedica svega je da je ropstvo u Americi legalno. Za scenarij su zaduženi tvorci Igre prijestolja David Benioff i D.B. Weiss.

Čim je najvljena serija Confederate počela su negodovanja gledatelja, većinom Afroamerikanaca, a kulminirala su prošlu nedjelju za vrijeme emitiranja treće epizode aktualne sezone Igre prijestolja. Pokrenut je veliki prosvjed na društvenim mrežama s ciljem da HBO odustane od Confederatea.

Serija o oslobođenim robovima u vlastitoj državi

Amazon sada planira iskoristiti cijelu situaciju, naime, najavili su snimanje svoje serije Black America. Radit će se također o alternativnoj stvarnosti u kojoj se Jug odcijepio od SAD-a, no prikazat će drukčiju Ameriku od one u Confederate. U Amazonovoj seriji vlada je oslobodila robove te im dodijelila veliki teritorij kako bi se iskupila za prošle grijehe ropstva.

Black America će se tako baviti žiteljima New Colonie, koja uživa u mirnom suživotu sa susjednim SAD-om punih 150 godina od kad je završio građanski rat. No stvari će se zakomplicirati promjenom ekonomske situacije u kojoj New Colonia doživljava procvat i postaje globalna velesila, dok je ostatak Amerike u ekonomskoj krizi.

‘Ropstvo je prebolna točka da bi bilo zabava’

“Tema mi je kao Afroamerikancu odmah bila zanimljiva, a vjerujem da ne postoji Afroamerikanac koji nije razmišljao o konceptu reparacije kakav će serija prikazivati, izjavio je William Packer koji će producirati seriju. Na upit o HBO-ovoj seriji rekao je, “Ropstvo je bolna točka, a posljedice su vrlo vidljive i danas, tako da tu temu smatram neprikladnom za zabavu masa”.

Amazon se nada da će nakon negodovanja protiv HBO-ove serije njihova Black America privući veliki broj gledatelja, naročito onih koji su se našli uvrijeđenima premisom Confederatea. To će biti druga Amazonova serija o alternativnoj stvarnosti nakon The Man in the High Castle koja prikazuje Ameriku kojom upravljaju Njemačka i Japan nakon pobjede Sila Osovine u 2. svjetskom ratu.