Amazon je potvrdio, snima se serija Gospodar prstenova; evo što dosad znamo o njoj

Serija će biti vjerojatno najskuplja ikad, a poznati su još neki detalji

FOTO: screenshot

Već smo ranije pisali da je vrlo moguće kako će Warner Bros. u suradnji s Tolkien Estate snimati TV seriju Gospodar prstenova. Amazon je sada potvrdio – serija se zaista snima. Otkupili su prava za najpoznatije djelo J.R.R. Tolkiena i napravit će seriju u nekoliko sezona.

Amazon Studios će seriju Gospodar prstenova snimati u vlastitoj produkciji. Detalja oko nove serije zasad je vrlo malo, no izvukli smo ono što se dosad zna o seriji koja ozbiljno prijeti nadmašiti uspjeh Igre prijestolja.

Serija će se baviti događajima prije Gospodara prstenova

Čim je najavljena, postavila su se pitanja ima li smisla snimati seriju na istu temu koju je vrlo temeljito i uspješno obradio Peter Jackson sa svojim trilogijama Gospodar prstenova i Hobbit. No u Amazonu kažu da će njihova serija biti svojevrsni prequel, odnosno da će se pozabaviti događajima koji su prethodili radnji Gospodara prstenova i Hobita. U svojoj verziji računaju na neke nove likove koji dosad nisu prikazani u Jacksonovim odličnim filmovima.

Sharon Tal Yguado (voditeljica odjela za originalne serije u Amazonu) i njezin tim imaju nekoliko odličnih ideja kako prenijeti neke od dosad neistraženih ideja na televiziju”, izjavio je Matt Galsor, predstavnik Tolkien Estatea, koji se brine o svim pravima vezanim uz Tolkienova djela.

Serija bi mogla biti najskuplja ikad

Tri trenutno najjača TV studija bila su zainteresirana za prava na snimanje serije po Tolkienovim djelima – HBO, Netflix i Amazon. HBO je već odustao od tog projekta zbog enormih troškova koje ova serija podrazumijeva, a na kraju se Amazon izborio za prava snimanja obzirom da su spremni uložiti enormna sredstva s ciljem da stvore najgledaniju fantasy seriju.

O kakvim se točno troškovima radi dovoljno govori činjenica da su samo za otkup prava na Tolkienova djela morali iskeširati između 200 i 250 milijuna dolara. Nakon toga tek slijede sami troškovi snimanja. Kad se uzme u obzir predprodukcija, izbor i honorar glumaca, pronalaženje lokacija, trošak na nužnu CGI obradu, trošak samog snimanja je predviđen na 150 milijuna dolara, što bi moglo novu Gospodar seriju postaviti na sami vrh najskupljih serija ikad snimljenih.

Već se razmišlja i o spin-offu

Amazon je spreman uložiti hrpu novaca i kreativnog potencijala u Gospodara prstenova, i očito su uvjereni u svoj uspjeh. Ugovor o pravima koji su potpisali s Tolkien Estate obuhvaća i buduću spin-off seriju, javlja Mashable.

Detalji spin-off serije su zasad potpuno nepoznati, no fanovi već spekuliraju da bi se mogla raditi o događajima iz Silmarilliona, Tolkienovog poznatog romana koji se bavi događajima od postanka poznatog svijeta i folklora Međuzemlja, do početka događaja koji su pokrenuli zaplet Gospodara prstenova.

Amazon Gospodarom prstenova želi nadmašiti uspjeh Igre prijestolja

Donedavni voditelj Amazon Studiosa, Roy Price, rekao je u rujnu za Variety: “Smatram da je Igra prijestolja za današnje TV serije isto što su bili Ratovi zvijezda i Ralje za filmove nakon sedamdesetih. Svi TV studiji žele veliki hit, a Igra prijestolja je postavila predložak za to kako hitovi trebaju izgledati.

Obzirom da posljednja sezona Igre prijestolja stiže krajem 2018. ili početkom 2019., Amazon se nada svojom fantasy serijom popuniti rupu koju će izostanak Igre prijestolja ostaviti. No ipak će u tome imati ozbiljnu konkurenciju, obzirom da je već najavljen spin-off Igre prijestolja koji bi trebao biti snimljen do 2020.

Amazon ipak ima jaki adut kod gledatelja, obzirom da je fanova Gospodara prstenova, što knjiga što filmova, vjerojatno nešto više od fanova Igre prijestolja. Iako je realno za očekivati da će i oni koji vole Igru prijestolja s jednakim guštom gledati i seriju Gospodar prstenova.

Nevezano uz seriju, snima se i film o mladim danima J.R.R. Tolkiena

Prije nego što je službeno najavljeno da Amazon snima seriju Gospodar prstenova, Fox Searchlight Picture i Chernin Entertainment su najavili da snimaju biografski film o Tolkienu, točnije o njegovim mladim danima i raznim inspiracijama koje su ga potakle na pisanje njegovih najpoznatijih djela.

Mladog Tolkiena će glumiti Nicholas Hoult, a Lily Collins njegovu životnu ljubav Edith. Snimanje je počelo u listopadu, a iako nema službene najave, film se očekuje sljedeće godine. Vjerojatno je za očekivati da će se pokazati kao dobar uvod u Amazonovu Gospodar prstenova seriju.