Američka kina su ovaj vikend zaradila najmanje u posljednjih 15 godina. Razlozi su logični, uragan i dugo iščekivani boksački meč

Ukupna zarada prošlog vikenda na američkom box officeu je oko 65 milijuna dolara

FOTO: Lionsgate promo

Broj kupljenih karata na kino blagajnama pokazatelj je gledanosti, ali i, naravno, zarade. Upravo zbog toga se rezultati prate svaki vikend na temelju čega se izrađuju procjene ukupne zarade pojedinog film, a filmski studiji su se zapitali oko brojki proteklog vikenda.

Te brojke se najviše odnose na američka kina, koja su za vikend zabilježila rekordno nisku posjećenost. Posljedice toga su poražavajuće za filmske studije, obzirom da su proteklog vikenda američka kina ostvarila najslabiju zaradu u zadnjih 15 godina. To je naravno zabrinulo filmaše pa su se već pojavile teorije o razlozima rekordno loše posjećenosti gledatelja.

Boksački meč i uragan

Ukupna zarada prošlog vikenda na američkom box officeu je oko 65 milijuna dolara, s time da su 12 najgledanijih filmova zajedno zaradili svega 50 milijuna, jednako kao Dunkirk u prvom tjednu prikazivanja. Najgledaniji film prošlog vikenda, i drugog vikenda njegovog prikazivanja bio je Hitman’s Bodyguard sa zarađenih 10 milijuna, točno dvostruko manje od onog što je zaradio u prvom tjednu. Za usporedbu, Wonder Woman je u prvom vikendu prikazivanja zaradio 103 milijuna, a novi Spider-Man 117 milijuna na američkim kino blagajnama.

Neosporno je da je jedan od očitih razloga loše posjećenosti kinima revolucionarni meč Conora McGregora i Floyda Mayweathera. Boksački meč stoljeća, kako su ga najavili neki mediji, mnogima je očito bio zanimljiviji od kina. Ne čudi da je sam meč pobudio takav interes, a oni koji su preko pay-per-viewa platili gotovo 100 dolara da bi gledali meč, nisu ni razmišljali o odlasku u kino tog vikenda. Drugi očiti, i dramatičniji razlog loše posjećenosti kinima je uragan Harvey koji je poharao Teksas.