Nekad je nužno odabrati stranu

Art-rockeri iz gotovo zaboravljene grupe BOA spremaju neočekivani koncert

BOA će izvesti ono najbolje zbog čega su stekli status predstavnika osamdesetih

25.10.2011., Studio Malek, Zagreb – Clanovi grupe Boa odlucili se na ponovno okupljanje. Mladen Puljiz, Slavko Remenaric, Igor Sostaric i Damir Kospic. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Godinu dana nakon posljednjeg nastupa u Zagrebu, kultni zagrebački predstavnici art – rocka, grupa BOA, ponovno se okuplja i to u velikom pogonu Tvornice Kulture. Koncert je dio projekta pod nazivom “OSAMDESETE– slatka dekadencija postmoderne”, kojem je okosnica izložba u HDLU.

Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da će setlista biti malo drukčija nego inače. Naime, na repertoaru će biti isključivo pjesme iz osamdesetih godina. Eventualno se potkrade koja pjesma iz ranih devedesetih kao što je odlična “Kao mir” s Josipom Lisac.

Boa će izvesti ono najbolje zbog čega su stekli status jednih od predstavnika osamdesetih: “Tako lijepa”, “Za vezu je potrebno dvoje”, “Milion”,”Svi tvoji poljupci“, “Stup od soli” , “Jer ljubav je”… i zbog čega su održali stotine koncerata pred tisućama obožavatelja.

Na tragu Petera Gabriela i Simple Mindsa

Njihov rock u odnosu na tadašnji zvuk Haustora, Filma i Azre djelovao je vrlo moderno i svjetski. Bili su na tragu senzibiliteta Petera Gabriela, Simple Mindsa, Talking Headsa i sličnih. U periodu od 1981. do 1984. izdali su tri izvrsna albuma nakon čega je uslijedila diskografska stanka.

Boa danas nastupa u sastavu Mladen Puljiz, Zvonimir Bučević – Buč, Darko Braje, Slavko Remenarić i Mladen Malek. Zagreb ih najbolje pamti po svirkama u SC-u, Jabuci ili Lapidariju te naravno po nastupu na maksimirskom stadionu ispred Davida Bowiea 1990. godine.

Prve demo snimke snimili su u studiju Radio Zagreba uz pomoć prijatelja Paola Sfecija, a krajem 1981. demo snimka pjesme “Stol” dolazi na prvo mjesto top liste beogradskog Studija B i time se širi interes za sastav. Krajem iste godine snimaju prvi album “BOA” u Švedskoj koji je iznjedrio hit “Milion” te podigao prašinu jer su ga zamalo etiketirali kao šund. Malo je poznatno da su lbumi s takvom oznakom bili bi znatno skuplji zbog poreza na šund. Na kraju je BOA te godine proglašena najperspektivnijom grupom.