Banksy je novim grafitom u jednom izbjegličkom kampu podsjetio da je Jobs bio sin imigranata iz Sirije

Grafit se nalazi na području migrantskog kampa u Calaisu

FOTO: Banksy.co.uk

Novi Banksyjev grafit, koji se pojavio na betonskom mostu u francuskom gradu Calaisu, prikazuje pokojnog osnivača Applea Stevea Jobsa kao izbjeglicu koja dolazi iz Sirije.

Grafit se nalazi na području velikog migrantskog kampa u Calaisu koji se naziva Džungla i u kojem se trenutno nalazi više od sedam tisuća izbjeglica. Većina njih dolaze iz Sirije i Afganistana i pokušavaju stići u Veliku Britaniju kako bi tamo započeli novi život.

Banksy je odlučio Jobsa oslikati kao migranta koji u jednoj ruci nosi stariji model Macintosh kompjutera, a u drugoj naramak s osobnim stvarima. Na umjetnikovoj stranici se može pronaći više fotografija koje pokazuju da se grafit nalazi u neposrednoj blizini izbjegličkih šatora, a sa strane na zidu stoji natpis “Nitko ne zaslužuje ovako živjeti”.

Kampu donirao građevinski materijal

Steve Jobs nije bez razloga odabran da se nađe na ovom grafitu. Naime, malo je poznata činjenica da su njega kao siroče usvojili, a da je njegov biološki otac bio politički imigrant iz Sirije. “Tjera nas se da vjerujemo da su izbjeglice samo ogromni trošak za naše zemlje, a Steve Jobs je bio sin sirijskog migranta. Apple je najprofitabilnija svjetska kompanija koja godišnje plaća više od sedam milijardi dolara poreza, a postoji samo zato što su u SAD pustili mladog čovjeka iz Homsa”, stoji u izjavi na Banksyjevoj stranici.

Banksy je odlučio pomoći Džungli tako što je nakon demontaže izložbe Dismaland sav iskoristiv građevinski materijal poslati u izbjeglički kamp u Calaisu.Taj materijal je iskorišten za izgradnju skloništa i igraonica za djecu.