Ben Frost pred zagrebačkom publikom pokazuje zašto je jedan od najboljih

Jedan od najzanimljivijih elektronskih glazbenika današnjice nastupa u Močvari

FOTO: factmag.com

Nadolazeći zagrebački vikend vrvi od zanimljivih stvari na svim stranama. Što se elektronske glazbe tiče, za dostojno otvaranje vikenda pobrinuli su se Mate Škugor, Nenad Borović i ostatak tima Žednog uha, koji u petak, 17. travnja (dakle, večeras) u Močvaru dovode Bena Frosta, jednog od najcjenjenijih elektronskih glazbenika današnjice. Ben Frost u Zagreb stiže ravno iz Beograda gdje je puštao i miksao na aktualnom festivalu Resonate, a sa zagrebačkom publikom susreće se po drugi put, nakon prošlogodišnjeg gostovanja na završnoj večeri festivala Žedno uho.

Rođeni Australac Ben Frost 2005. godine preselio se u Reykjavik na Islandu gdje stvara glazbu i zvučne pejzaže skupa s prijateljima Valgeirom Sigurðssonom i Nicom Muhlyem. Ubrzo pokreću intimnu diskografsku kuću The Bedroom Community u sklopu koje objavljuju elektronsku glazbu suvremenog avangardnog predznaka. Pored svojih solo albuma, Ben Frost istim intenzitetom stvara glazbu za film, kazalište i moderni ples, a dosad je surađivao s nizom nadaleko poznatih glazbenika i izvođača među kojima su Brian Eno, Swans, Bjork, Gus Gus, Colin Stetson i Tim Hecker.

Ben Frost također se svestrano bavi remiksiranjem, glazbenom produkcijom i zvučnim inženjeringom, što je najšira publika možda najbolje mogla čuti u brojnim filmovima na kojima je radio. Jedan od najpoznatijih je australski igrani film “The Sleeping Beauty” koji je bio prikazan na Cannesu 2011., kao i islandski film “Deep”. Ni to nije sve – Frost kao redatelj i skladatelj potpisuje scensko-glazbenu adaptaciju kultnog romana “The Wasp Factory” Iana Banksa, a skupa s kolegom Danielom Bjarnasonom uz pratnju poljskog filharmonijskog okrestra uživo je izvodio glazbu uz projekcije filma “Solaris” Andreja Tarkovskog.

Frostov posljednji album “Aurora” istodobno je objavljen za The Bedroom Community i izdavačku kuću Mute. Pohvale je pobrao posvuda, a sveprisutni Pitchfork proglasio ga je najboljim albumom 2014. Sve upućuje na to da nas u Močvari večeras očekuje prava glazbena svetkovina za sva čula, kojoj se vesele čak i oni koji će glazbu Bena Frosta iskusiti po prvi put. Na ulazu u klub karta košta 80 kn. Pridružite nam se!