Beyoncé je opet iznenadila svijet objavivši svoj novi album Lemonade bez ikakve prethodne najave

Napravila je dosta eklektičan politički intoniran album

FOTO: YouTube

Puštanje albuma bez velike pompe postao je, možda, dosad već i pomalo zastarjeli trik, ali vijest da je Beyoncé u subotu pustila svoj šesti studijski album Lemonade dosta je odjeknula svijetom – što je, vjerojatno, samo potvrda njezinog kultnog statusa unutar domene pop glazbe.

Cijeli album pušten je tako na HBO-u u subotu navečer, a neke od videa za pjesme s novog albuma režirali su poznati redatelji poput Marka Romaneka. Nakon što su se izvrtjeli svi spotovi (njih 12), Lemonade je postao dostupan na Tidalu – glazbenom streaming servisu Beyoncéinog supruga Jay-Z-ja, piše Guardian.

Eklektičan glazbeni materijal

No, sudeći po tonu prvih nekoliko pjesma čini se da je bračna idila Carterovih završila. Beyoncé, naime, u prvom spotu Pray You Catch Me ulicom hoda naoružana bejzbol palicom rasturavajući aute i pjevajući o muškarcu koji je izdao njezino povjerenje.

Album je s glazbene strane dosta eklektičano intoniran približavajući se rocku, countryju i jazzu; osobito kad su u pitanju glazbene suradnje s Jackom Whiteom, Diploom, Jamesom Balekom, Kendrickom Lamarom i the Weekndom. A sam naslov mogao bi evocirati onu poznatu staru američku “If life hands you a lemon, make lemonade”.

Novi oblik političkoga aktivizma za Beyoncé

Osim toga, Lemonade je i dosta očit signal da je poznata pjevačica postala spremna svoje političke stvove pronositi i glazbom. Jedan od namjenskih filmova tako prikazuje majke Michaela Browna i Trayvon Martina koje u ruka drža fotografije svoje mrtve djece (žrtvi policijskog nasilja). Usto, cijelim albumom provlači se i dosta jaka feministička nota što, između ostaloga, zorno prikazuje stih “women don’t quit on themselves”.

Treba, doduše, priznati da Lemonade nije proizveo onaj isti efekt manije koji je uslijedio nakom premijere njezinog prethodnog albuma naslovljenog Beyoncé.

https://twitter.com/BeyonceReigns/status/724059336763408386?ref_src=twsrc%5Etfw

Ona, naime, taj album uopće nije najavila pa je njegova pojava (popraćena simultanim puštanjem spotova za sve pjesme) djelovala dosta seizmički. Istina, i prije su albumi puštani bez velike pompe, ali cijela glazbena industrija bila je dosta šokirana što je to uspjelo pjevačici takve komercijalne prepoznatljivosti.

Album stigao bez (službene) najave

Beyoncé je pak ovaj put ipak odigrala nešto drugačije. Na ovogodišnjem Super Bowlu izvela je, naime, pjesmu Formation – svoj prvi originalni materijal još od dosta daleke 2013. – i na taj način dala naslutiti da se nešto sprema. Svojim nastupom posvećenim Crnim panterama podigla je dosta prašine osobito nakon što je postalo očito da je u stihove i spot pjesme uključila pokret Black Lives Matter.

https://www.youtube.com/watch?v=PY9E7GWx61w

Taj je pokret, inače, nastao kao odgovor na sve učetaliju policijsku brutalnost prema crncima i dosta je naljutio američku policiju koja je čak priprijetila da će povući policajce s Beyoncéinih koncerata na turneji koju je bila prethodno najavila.

Slijedi svjetska turneja

Upravo ta turneja, čiji je početak zakazan za 27. travnja, bila je drugi trag da američka pjevačica priprema novi album. No, i to je, zapravo, samo dio već clustera Beyoncénih aktivnosti koji je dao naslućivati objavu Lemonadea. Tako je prošli tjedan lansirala liniju vlastite sportske odjeće, a prošli tjedan najavila je i misterioznu premijeru eventa za pamćenje.

View this post on Instagram

BEYONCÉ #LEMONADE TRACKLIST

A post shared by COMPLEX (@complex) on

Zanimljivo je i da ovaj neuobičajeni pristup lišen reklama najavu novog albuma nije naštetio Lemonadeu. Dapače, album je odmah zasjeo na prvo mjesto Billboardove ljestvice i postao najprodavaniji album na iTunesu. Procijenjuje se da je dosad prodala više od 5 milijuna primjeraka albuma.