Biti nacrtan u stripu danas znači postati besmrtan. Strip-biografija Freddieja Mercuryja najbliža je onome što od takve knjige očekujemo

Rockmark je prethodno već objavio tri stripa posvećena glazbenicima

FOTO: Vladimir Šagadin

Kako se ubrajam u velike poklonike Queenovaca, koji su mi praktički u životu bili onaj ‘prvi’ bend, pomalo sam skeptičan prema "novim" pričama o toj grupi. Moram priznati da me ovaj strip iznenadio nekim stvarima koje sam, evo, prvi put saznao o omiljenim glazbenicima.

Medij stripa je poput svemira – pogledom ga ne možete obuhvatiti i možete biti sigurni da postoje dijelovi koji čekaju da ih tek upoznate. U tom stripovskom univerzumu doista očekujte sve, jer taj će vas medij slike i teksta, koji posjeduje vlastiti ritam uživanja u njemu, uvijek iznenaditi nečim novim.

I zato se ponekad čovjeku učini da na ovome svijetu ne postoji ništa što strip ne može ispričati. Bilo da se radi o uputama za sastavljanje ormara ili crkvenom obredu križnoga puta, ta kombinacija riječi i prizora može obuhvatiti doista mnogo aspekata svake priče.

Tako se u modernom dobu ‘devete umjetnosti’ pojavio dokumentarni strip, koji smo najbolje mogli upoznati kroz djela Joea Saccoa – najupečatljiviji su naslovi “Sigurna zona Goražde” i “Palestina”. Za razliku od ostalih medija, proze ili filma, dokumentarni strip posjeduje jedinstvenu osobinu nečega što je najlakše opisati kao ‘emotivnu vjerodostojnost’ koja se rađa u sjecištu ispričanoga i nacrtanoga, zaokruženog jedinstvenim autorovim stilom.

Strip-biografije poznatih

Stoga ne čudi da su posljednjih desetljeća postale popularne biografije poznatih osoba u stripu – strip je postao neizostavnim dijelom pop-kulture, popularan među svim generacijama; biti nacrtan u stripu danas znači postati ‘besmrtan’. Shvatio je to i Rockmark, izdavač specijaliziran za popularnu kulturu, a napose glazbu, koji je svojoj biblioteci upravo pridodao biografiju u stripu “Freddie Mercury – Svjetla i sjene pozornice”.

Nije to prvi takav pothvat za agilni Rockmark, koji je prethodno već objavio tri stripa posvećena glazbenicima. Tako smo mogli čitati o grupi The Doors u stripu “Morrison Hotel” koji potpisuje Leah Moore, posvećenom njihovom istoimenom petom albumu.

Promo/Rockmark

Potom je Rockmark objavio strip “Screaming for Vengeance”, posvećen najvažnijem albumu britanske heavy-metal grupe Judas Priest, realiziran kao SF uradak koji se događa pet stotina godina u budućnosti. Zatim su na red u stripu pod nazivom “Declassified” došli članovi grupe Mötley Crüe, koji kao glazbenici – ali i specijalni vladini agenti – na svjetskoj turneji pokušavaju riješiti tajanstvenu bolest koja mlade pretvara u zombije.

Žanr koji daj nove uvide

Netko tko se prvi put susreće s ovakvim biografijama mogao bi ih naprečac odbaciti kao neozbiljnu literaturu, ali tome definitivno nema mjesta kad je riječ o ovim knjigama. Naprosto, stripovi koji odlaze u fikciju na osnovu stvarnih osoba, bendova i albuma, predstavljaju možda i najšarmantnije izdanke pop kulture.

Svaki ljubitelj spomenutih bendova bit će oduševljen čitajući ove knjige. I ne samo on. Garantiram da će poneki klinac čitajući ove stripove poželjeti čuti bendove koje prije toga nije slušao, što je veliki kompliment za bilo koju knjigu. Posljednji u nizu ‘glazbenih stripova’ vjerojatno je najbliži onome što očekujemo od životne priče u stripu.

Saznat ćete što dosad niste znali

Strip o Freddieju Mercuryju prvi je takav uradak o slavnom pjevaču Queena, jedne od najvećih grupa svih vremena. Autori Tres Dean i Camilla Zhang prate Freddiejevo putovanje kroz devet poglavlja i na 130 stranica koja obrađuju djetinjstvo u Zanzibaru, formativne godine u Engleskoj, a potom i uspon njega i Queena dok postaju rock zvijezde omiljene u cijelom svijetu.

Svako poglavlje priča važan segment u Freddiejevom životu pa možemo vidjeti i one svijetle trenutke, poput prvih nastupa, ljubavi prema Japanu i suradnji s Montserrat Caballé, ali i onih mračnih momenata Mercuryjeva života, obilježenih usamljenošću i destrukcijom.

Promo/Rockmark

Kako se ubrajam u velike poklonike Queenovaca, koji su mi praktički u životu bili onaj ‘prvi’ bend, pomalo sam skeptičan prema “novim” pričama o toj grupi jer smatram da doista dobro poznajem Freddiejev život, a pomisao o neprestanom ponavljanju istih općepoznatih informacija stvara mi nelagodu. Moram priznati da me ovaj strip iznenadio nekim stvarima koje sam, evo, prvi put saznao o omiljenim glazbenicima.

Savršen poklon

Na trenutke, strip se može učiniti rudimentarno nacrtanim, u smislu jednostavnijih scena u kadrovima, pogotovo pozadina. Međutim, pri daljnjem čitanju, sve sjeda na svoje mjesto. Priča je naprosto kreirana pod utjecajem manga škole stripova, koja se često fokusira na ‘objekt’ priče pa tako nastaju kadrovi koji se relativno brzo mogu čitati, što je i odlika japanske škole stripova.

Jedini prigovor koji imam kao čitatelj odnosi se na format, naime, čini mi se da bi ova knjiga bolje funkcionirala na manjem formatu, što je vjerojatno nevažan detalj, budući da hrvatski ljubitelji stripova općenito više vole veće formate za čitanje. Rockmarkovo izdanje o nikad prežaljenom Freddieju svakako će biti savršen poklon svakome tko koji voli Queen.

U svakom slučaju, strip-biografija “Freddie Mercury – Svjetla i sjene pozornice” ostvarenje je riječi pokojnoga pjevača s početka knjige: “Mislio sam si… Pa neću biti rock zvijezda; bit ću legenda…” Ništa o tome ne govori toliko kao činjenica da je Freddie Mercury između ostaloga nacrtan u stripu i tako postao besmrtnik – kroz kadrove stripa, svemira koji na našu sreću zauvijek ostaje pomalo neistražen.