Boaz Yakin konačno je otkrio zašto nikad nije režirao nastavak 'Batmana' koji je mogao biti jedan od najboljih ikad

Ovaj filmaš konačno je otkrio što ga je natjeralo da digne ruke od svega

l'Américain Boaz Yakin, le réalisateur du film "A price about rubies" pose le 09 septembre avant de faire une conférence de presse au 24e Festival du cinéma américain de Deauville. Son film, qui est en compétition, a reçu un accueil enthousiasme du public.

US director of the film "A Price about Rubies" Boaz Yakin, poses for photographers 09 September before a press conference at the 24th festival of american film at Deauville.
FOTO: AFP

Redatelj Boaz Yakin ovih dana promovira svoj novi avanturistički film “Max”. Tijekom hrpe intervjua koje je morao odraditi u promotivnoj kampanji, Yakina su konačno pitali i što se dogodilo s jednim filmom kojeg je trebao režirati, a koji se na kraju nikad nije realizirao.

Ova redatelj, najpoznatiji po filmu “Remember The Titans”, jedno vrijeme je bio vezan za projekt novog “Batmana”. Bile su to godine nakon što je film “Batman & Robin” doživio veliko razočaranje na kino blagajnama, a i kritika ga nije doživjela pretjerano pozitivno. Warner Bros. je pokušavao naći dobar scenarij i redatelja koji će uspjeti vratiti tu franšizu na pravi put, no u tome nikako nisu uspijevali.

Umjesto nezavisne produkcije – veliki blockbuster

Yakin je 2000. završio sa snimanjem “Remember The Titans” i htio je da iduće na čemu će raditi bude neki manje zahtjevni projekt, i da po mogućnosti bude nezavisna produkcija. Njegov agent ga je pokušao odgovoriti od takvog plana na način da mu je ponudio nešto što ne može odbiti – režiju novog “Batmana”.

U isto vrijeme Darren Aronofsky je za Warner Bros. razvijao vlastitu verziju scenarija koji je bio baziran na stripu “Batman: Year One”. (To je verzija koju je godinu dana kasnije usavršio Christopher Nolan i pretvorio je u “Batman Begins”). Yakin se odlučio za drukčiji pristup. On je inspiraciju pronašao u DC-evo animiranoj seriji “Batman Beyond”. Radnja te serije događala se u budućnosti, a njezin glavni protagonist bio je novi Batman u tinejdžerskim godinama kojemu je mentor bio sad već ostarjeli Bruce Wayne.

batman beyond
batman beyond

Yakin je odlučio da i njegov film bude u sličnom tonu kao i serija; mračan, futuristički i pomalo cyberpunkerski. U nekoliko mjeseci koliko je proveo radeći na ovom projektu, Yakin je sudjelovao u pisanju scenarija zajedno s tvorcima animirane serije, Paulom Dinijem i Alanom Burnettom. No čini se da to nije bilo pravo vrijeme za njega. Našao se pod prevelikim pritiskom i nije bio siguran da može stvoriti film dostojan Batmana.

Strah od neuspjeha

“Shvatio sam da ja to ne mogu. Sad kad gledam na tu cijelu situaciju s vremenskim odmakom, imao sam sreće da mi ta odluka nije ozbiljnije naštetila karijeri. Napisao sam najbolji scenarij koji se nikad nije snimio. Tad sam očito mislio da nije pravo vrijeme za taj film, a iz nekog razloga će mi to do kraja života stajati na IMDB profilu”, izjavio je ovaj redatelj.

Ova odluka Boaza Yakina je poprilično neobična. “Batman Beyond” je izdržao test vremena i čvrsto drži svoje mjesto u antologiji. Yakin si je mogao dopustiti više slobode i eksperimentiranja s tim likom s obzirom da ga još nitko nije pretvorio u igrani film, tako da nam se čini da je u konačnici ipak pogriješio.