Nekad je nužno odabrati stranu

Bob Dylan upravo je dobio Nobelovu nagradu za književnost

Postao je 113 pisac kojem je dodjeljena prestižna nagrada

Bob Dylan dobio je Nobelovu nagradu iz književnosti zbog toga što je “stvorio novi poetski izričaj u velikoj američkoj tradiciji”. On je 113 dobitnik nagrade Švedske akademije iz područja književnosti. Svaki dobitnik prima i novčanu naknadu od osam milijuna švedskih kruna, piše The Guardian.

Nobelova nagrada iz književnosti obično se dodjeljuje u istom tjednu kao i nagrada iz znanstvenih područja, no ove godine došlo je do malene odgode. Akademik Per Wästberg tvrdi da je do toga došlo zbog logistike u rasporedu te da to nije znak neslaganja među članovima žirija.

Dylan je u vrhu već 54 godine

Sara Danils tajnica Švedske akademije opisala je Dylana kao odličnog autora koji je u vrhu već 54 godine, te se cijelo to vrijeme iznova mijenja. Spomenula je Dylanov album “Blonde on Blonde”. “To je izvanredan primjer rimovanja, slaganja refrena i briljantnog načina razmišljanja”, rekla je Danils.

Danils je spomenula kako akademijin izbor može isprva biti iznenađujuć. “No ako pogledate davno u prošlost, prije 5000 godina, otkrit ćete Homera i Sapfo. Oni su pisali poetske tekstove koji su bili namijenjeni za izvođenje. Na isti način radi Bob Dylan. Još uvijek čitamo Homera i Sapfu i uživamo u tome”, rekla je.

Nobel iz književnosti za SAD, prvi put nakon 1993.

Bob Dylan je 259 Amerikanac koji je osvojio Nobelovu nagradu, računajući sve discipline, a prvi koji ju je osvojio iz književnosti, nakon Tonija Morrisona 1993. godine. Tako se Dylan pridružio klubu američkih pisaca nobelovaca u kojem su: Sinclair Lewis, Eugene Gladstone O’Neill, Pearl Buck, TS Eliot, William Faulkner, Ernest Hemingway, John Steinbeck i Toni Morrison.

Proteklih dana podijeljene su nagrade iz kemije, fizike, medicine i ekonomije, a nagrada za mir dodijeljena je kolumbijskom predsjedniku Juanu Manuelu Santosu.