Britanska kompanija kupila je licencu za hrvatsku seriju Počivali u miru, prikazivat će se u Velikoj Britaniji

Riječ je o prvoj hrvatskoj seriji koja će se prikazivati na britanskom tržištu

Licencu za hrvatsku dramsku seriju Počivali u miru otkupila je britanska kompanija Global Series Network, partnerska tvrtka britanskog javnog servisa Channel Four. Lansirali su dramski program Walter presents, besplatni servis za gledanje videa na zahtjev, specijaliziranog za strane drame i komedije.

Inače, ovo je prva hrvatska serija prodana na britanskom tržištu. Počivali u miru snimile su Hrvatska radio televizija i nezavisna produkcijska tvrtka Ring produkcija, u režiji Gorana Rukavine, Kristijana Milića i Gorana Dukića s Juditom Franković i Draganom Despotom u glavnim ulogama.

Prva sezona serije počela se prikazivati početkom 2013. a druga sezona prikazana je prošle godine. U središtu priče je Lucija Car, mlada novinarka koja uz pomoć umirovljenog zatvorskog čuvara istražuje misterije napuštenog zatvorskog groblja.

Prava na format otkupio Lionsgate

Serija je ujedno prva hrvatska dramska serija prikazana u zapadnoj Europi, nakon što ju je otkupio belgijski javni medijski servis Vlaamse Radio en Televisieomroeporganisatie, a o seriji se počelo intenzino pisati kada je objavljena vijest da je prava na format serije otkupio američki filmski studio Lionsgate.

“Projekt Walter Presents pokrenut je kako bi predstavio ponajbolje dramske serije diljem cijeloga svijeta te smo ponosni i presretni što smo otkupili licenciju za emitiranje dramske serije Počivali u miru, naše prve hrvatske serije. Nadam se da će ovo biti samo jedna od mnogih budućih poslovnih uspjeha Hrvatske radiotelevizije na inozemnome tržištu”, izjavio je povodom sklapanja ugovora dramski urednik i jedan od kreatora projekta Walter Presents Walter Iuzzolino.