Nekad je nužno odabrati stranu

Canneski filmski festival bliži se svom kraju, izdvojili smo filmove za koje kritičari kažu da su najbolji

Festival završava 28. svibnja, no favoriti su se već iskristalizirali

FOTO: Cannes Film Festival promo

Najznačajniji filmski festival, onaj u Cannesu, ove godine slavi 70. obljetnicu i po mnogočemu je poseban. Bivše i sadašnje filmske dive obilježile su imidž festivala – Claudia Cardinale iz svoje najsjajnije faze krasi plakat, dok je Monica Bellucci zadužena za ceremonije otvaranja i zatvaranja festivala. Pedro Almodóvar ovogodišnji je predsjednik žirija koji, prema riječima Thierryja Fremauxa, programskog direktora festivala, donosi sudbonosne odluke za redatelje i producente iz cijelog svijeta. Pregled najboljih filmova prema mišljenju kritičara, napravili smo uz pomoć recenzija Hollywood Reportera i Varietyja.

Ismael’s Ghosts

Film francuskog redatelja Arnauda Desplechina otvorio je filmski festival u Cannesu i odmah je postavio visoku ljestvicu za ostatak filmova koji su uslijedili, obzirom na inicijalne pozitivne kritike. Detalj koji intrigira jest pitanje radi li se o svojevrsnoj autobiografiji, obzirom da film prati život poznatog redatelja, koji je u sretnoj vezi s djevojkom (Charlotte Gainsbourg ovoga puta ni blizu eksplicitnim scenama koje nam je priuštila u Nimfomanijaku) sve do trenutka kad se nakon 20 godina odsustva pojavi njegova žena za koju su svi mislili da je mrtva. Redateljevu ženu glumi Marion Cotillard, koja je svojom vrhunskom izvedbom opčinila publiku i kritičare podjednako.

The Killing of a Sacred Deer

Colin Farrell i Nicole Kidman zvijezde su novog filma Yorgosa Lanthimosa, grčkog filmaša koji je sada već kultnim Jastogom zaradio nominaciju za Oscara i otškrinuo vrata Hollywooda. To mu je bio prvi film na engleskom jeziku u kojem je Colin Farrell imao prilike pokazati sav svoj glumački potencijal, a grčki redatelj u najnovijem uratku dao je istu priliku Nicole Kidman, za čiju izvedbu u ovom Lanthimosovom filmu kritičari izjavljuju da nikad nije bila bolja (što je smiona tvrdnja obzirom na njezinog osvojenog Oscara i dodatne tri nominacije). The Killing of a Sacred Deer čudnjikav je triler s izraženim elementima horora začinjenima dozom bizarnog humora karakterističnog za redateljev opus, a prati neobičan odnos cijenjenog kardiologa (Farrell) s misterioznim tinejdžerom kojeg je vrhunski odglumio dosad nepoznati irski mladić Barry Keoghan.

The Meyerowitz Stories (New and Selected)

Adam Sandler i Ben Stiller zvijezde su nove Netflixove komedije Atsushi Nishijama/Netflix

Ben Stiller i Adam Sandler ovoga puta glume polubraću koja se se trude riješiti obiteljske probleme. Zvuči kao tipična Stiller – Sandler komedija, no sudeći po pozitivnim kritikama s canneskog festivala, ipak je malo više od toga. Redatelj Noah Baumbach uspio je složiti suptilnu komediju punu neurotičnih likova u maniri najboljih radova Woodyja Allena obogaćenu odličnim izvedbama glumačke postave među kojima se, iako u kratkoj ulozi, ističe Dustin Hoffman.

Wonderstruck

https://www.youtube.com/watch?v=0FyTGZ087v0

Todd Haynes, redatelj nominiran za Oscara (Far from Heaven), ponovno je udružio snage s Julianne Moore, opet se hvatajući u koštac s temom o kojoj se malo priča. Možda nespretan izbor riječi, obzirom da se film radi o dvoje gluhonijeme djece čije živote pratimo, koji su vrlo slični iako ih dijeli 50 godina razlike. Obzirom na tematiku, film krase magični kadrovi i hipnotična mističnost tišine u svijetu bez zvuka, u koji nas ponajviše uvodi brilijantna Millicent Simmonds, i u stvarnosti gluha djevojka pred kojom je svijetla glumačka budućnost.

Bright Sunshine In

Redateljica Claire Denis poznata je po svojim filmovima teže tematike i mračnih tema (The Intruder, White Material, Bastards), stoga je njezin izlet u laganu komediju ugodno iznenađenje. Film prati sredovječnu umjetnicu i samohranu majku (Juliette Binoche) koja pokušava ponovno pronaći sreću kroz niz, za nju ne toliko, ali za gledatelja zabavnih događaja koji spretno prikazuju kompleksnost ljudskih života i muško-ženskih odnosa. Cjelokupnom ugođaju doprinosi glazba Stuarta Staplesa, pjevača i gitarista Tindersticksa.

Loveless

https://www.youtube.com/watch?v=s6QmSPNeNzk

Ruski redatelj Andrey Zvyagintsev (Leviathan) stvorio je još jedno remek-djelo u dramatičnoj studiji propalog braka koje rezultira nestankom djeteta. Radnja prikazuje probleme nesretnog para koji dane provodi u međusobnoj mržnji, zanemarujući svojeg 12-godišnjeg sina. Nakon što dječak nestane iz njihovog doma, u suprotnosti filmovima na koje smo navikli, pad i dalje ne nalazi zajednički jezik. Dok pokušavaju pronaći sina, redatelj koristi emocionalnu distanciranost glavnog para kao alegoriju ne samo na društveno stanje, nego i na političku situaciju u modernoj Rusiji.