Čini se da je za jednu sliku, nakon sto i nešto godina, otkriveno da ju je naslikao veliki Rafael

Slika je pronađena u škotskoj nacionalnoj zakladi Haddo House

FOTO: National Trust of Scotland

Slika Djevice Marije za koju se vjerovalo da je reprodukcija legendarnog talijanskog slikara Rafaela, prodana je davne 1899. godine za 25 dolara, što bi danas iznosilo oko 2574 dolara. Kako stvari stoje, čini se da je slika ipak originalno remek-djelo, čija bi se vrijednost mogla popeti na 26 milijuna dolara, piše CNN.

Sliku je početkom 19. stoljeća kupio bivši britanski premijer George Hamilton-Gordon, vjerujući kako se radi o originalnoj Rafaelovoj slici. Nakon što ju je kupio, stručnjaci su procijenili da je riječ o djelu nepoznatog autora, nastalom “u razdoblju nakon Raphaela”. Nešto kasnije, službeno su zaključili da je slika rad Innocenza da Imole.

Dio škotske javne zbirke Haddo House

Za otkriće kako se ipak vjerojatno radi o originalnom Rafaelovom remek djelu zaslužan je Bendor Grosvenor, povjesničar umjetnosti i voditelj BBC-eve dokumentarne serije Britain’s Lost Masterpieces u kojoj ekipa serije traži vrijedne primjerke u lokalnim umjetničkim zbirkama.

Grosvendor i njegova tim stručnjaka pregledavali su zbirku u Haddo House, u vlasništvu Nacionalne škotske zaklade u Aberdeenshireu i tamo naletjeli na ovo djelo.

Uočio nevjerojatnu sličnost

Prilikom pregleda, Grosvenor je uočio nevjerojatnu sličnost Rafaelovim radovima, stoga je inicirao istragu. “Potencijalni pronalazak originalnog Rafaela je nešto najuzbudljivije što nam se moglo dogoditi”, istaknuo je u izjavi.

“Riječ je o prekrasnoj slici koja zaslužuje da je vidi što veći broj ljudi. Nadam se da će Madona iz Haddo House, koja će tako biti jedina javna škotska zbirka koja su svojem posjedu ima originalno Rafaelovo djelo, u taj dio Škotske privući mnogo ljudi”, zaključio je Grosvenor.