Čovjek koji je napisao jednu od radikalnijih knjiga ikada planira promijeniti način na koji se pišu romani

Ovaj pisac upravo je napisao 20 tisuća stranica koje će objavljivati idućih 13 godina

FOTO: Lindsey Best/AFP

Ne sjećam se točno godine (bile su neke rane dvijetisućite), ni mjesta, ali se sjećam osjećaja kada sam prvi put u ruke primio knjigu ‘House of Leaves’, Mark Z. Danielewskog. Nemam pojma zašto sam ju uzeo s police, naslovnica nije bila nešto posebno privlačna, ime autora mi nije bilo poznato. Ali čim sam prolistao knjigu znao sam da je to bilo nešto posebno.

‘House of Leaves’ nije nešto pretjerano genijalno napisana knjiga. Riječ je o relativnoj jednostavnoj knjizi koja se sastoji od nekoliko priča, s hrpom duhova, ukletih kuća i disfunkcionalnih obitelji. Ništa revolucionarno, reklo bi se. Sve dok ne otvorite knjigu. Danielewski je majstor forme. ‘House of Leaves’ izgleda kao niti jedna knjiga koju ste ikada vidjeli. Desetci različitih fontova, prazne stranice, po jedna riječ na stranica, različite boje teksta, rečenice koje idu okomito. Zvuči konfuzno, ali je potpuno genijalno jednom kada vidite i krenete čitati. Danielewski kroz te svoje eksperimente s form dobiva nešto sasvim neočekivano – napetost i stravu koju inače mogu postići samo filmovi s montažom.

21 tisuća stranica u 27 knjiga

A sada sprema nešto sasvim novo. Ovih mu dana izlazi roman ‘The Familiar’, monstruozna knjiga na 800 stranica koja se vrlo brzo čita, ponajviše zato što opet koristi iste trikove kao i u ‘House of Leaves’. Ali ‘The Familiar’ nije samo ponavljanje iste fore kao i u prethodnoj knjizi.

765501
Danielewski poptuno divlja s formom. Svaka stranica ima poptuno drugačiji prijelom, ali se svejedno iznenađujuće lagano čita
HouseOfLeavesSpread
Svaka promjena stila znači nešto drugo. Knjigu morate pročitati nekoliko puta da bi pohvatali sve skrivene tajne
House_Of_Leaves_Motto_1468
Ljudi koji ćitaju House of Leaves izgledaju urnebesno. Uvijek moraju prevrtati i okretati knjigu
House_Of_Leaves_Motto_1465
Bez problema usred knjige ubaci priču koja je napisana u obliku scenarija

Ovaj novi roman zapravo nije cijeli roman. Riječ je o kolekciji devet priča koje čine prvu knjigu epskog toma posvećenog Los Angelesu. Kad kažem epskog toma, onda stvarno mislim epskog. 21 tisuću stranica planira objaviti u 27 knjiga. Dosta ambiciozan plan. Ali stvari postaju još luđe. Planira objavljivati dvije knjige godišnje, svaka sa svojim unikatnim i suludim prijalomom. Cijeli serijal bi trebao završiti za 13 i pol godina. Ovako nešto nikada nije viđeno.

Masivni projekt od 13 godina

‘Ovo mi se sigurno nije moglo dogoditi u New Yorku’, rekao je na predstavljanju prvog toma ‘The Familiara’ Danielewski. ‘Tu u Los Angelesu će te netko uvijek saslušati do kraja. Čak i kad imaš suludu ideju, oni te i dalje slušaju. Zato smo ovdje i ja i knjiga’.

Hoće li Danielewski izdržati i stvarno u 13 godina objaviti 27 knjiga nitko ne može znati. Ono što ja znam je da je prvi dio ‘The Familiar’ sage na putu za našu redakciju, pa ćemo vidjeti hoće li ponoviti genijalnost ‘House of Leaves’