Čuveni Louvre lani je posjetilo 72 posto manje ljudi. No, zato su im virtualne izložbe hit

Virtualno ga je posjetilo 21 milijun ljudi

FOTO: louvre

Kada su prošle godine zbog pandemije koronavirusa kulturne institucije širom svijeta bile prisiljene zatvoriti vrata, čak je i najpopularniji muzej umjetnosti na svijetu osjetio posljedice. Louvre, dom remekdjela kao što je Mona Lisa, dočekao je samo 2,7 milijuna posjetitelja 2020. godine, što je pad od 72 posto u odnosu na 2019. godinu kada je tamo ušlo 9.6 milijuna ljudi.

Ali iako su muzeji fizički ostali zatvoreni, ljubitelji umjetnosti nastavili su tražiti nadahnuće na nove načine. Web stranicu Louvrea posjetilo je u pandemijskoj godini 21 milijun ljudi, kaže priopćenje Muzeja.

Cijela umjetnička zbirka dostupna je na internetu

Zahvaljujući velikom redizajnu web stranice i novoj bazi podataka internetske zbirke, pregledavanje fundusa muzeja lakše je nego ikad, kaže CNN. Po prvi puta ikada je cijela umjetnička zbirka Louvrea dostupna za internetsko pretraživanje. Ažurirani katalog može se pohvaliti sa više od 480.000 unosa, od rijetkih predmeta do čuvene Venere Milonske i Nike Samotrake. Digitalna baza podataka je besplatna za pregledavanje, ali korisnici je ne mogu izravno preuzeti, dijeliti ili ponovno koristiti slike.

“Danas Louvre briše prašinu sa svog blaga, i onoga najmanje poznatog”, kaže predsjednik muzeja Jean-Luc Martinez. Svatko može besplatno pristupiti cijeloj muzejskoj zbirci sa kompjutera, pametnog telefona, bilo da se predmet nalazi izložen u muzeju, ili je posuđen ili je u skladištu.

“Zapanjujuća baština Louvrea udaljena je samo jedan klik.” Posjetitelji mogu kliknuti na interaktivnu kartu muzeja i virtualno šetati dvoranama renesansnog dvorca ili glatkom čeličnom piramidom od čelika i stakla, koju je 1989. godine dizajnirao američki arhitekt I.M.Pei.

U narednim mjesecima planiraju povećati bazu

Javnost je prije imala pristup do samo oko 30.000 izložaka u zbirkama Louvrea, piše Art Newspaper. Muzej planira nastaviti širiti i poboljšavati bazu podataka u narednim mjesecima. Arhiva uključuje zbirke Musee National Eugene Delacroix kojim upravlja Louvre i obližnji vrt Tuileries kao i niz umjetničkih djela koje su nacisti opljačkali, a koja su u procesu vraćanja vlasnicima.
Prema novom internetskim katalogu oko 61.000 djela koje su ukrali nacisti preuzeto je od Njemačke i vraćeno u Francusku nakon Drugog svjetskog rata. Oko 45.000 vraćeno je pravim vlasnicima.

Neke je francuska država prodala. Preostala su 2143 djela za koja povrat nije zatražen pa su povjerena francuskim kulturnim institucijama, uključujući i Louvre, na čuvanje. Unatoč naporima za repatrijaciju, i dalje postoji zabrinutost da su umjetnička djela koja su opljačkali nacisti možda ušla u stalne zbirke Louvrea tijekom rata. Louvre je provjerio dvije trećine od 13.943 djela koji je muzej stekao između 1933. i 1945. godine.

Slična istraga provesti će se i na tisućama umjetnina u zbirkama Louvrea koje potječu iz zemalja koje su ranije bile pod francuskom kontrolom, Alžira, Tunisa, Sirije i Libanona. Cilj ovog dugoročnog projekta je da se identificiraju predmeti koji su dobiveni pljačkom ili kolonijalnim nasiljem. Martinez dodaje: “Muzeji kao Louvre služili su imperijalnim ambicijama i sa tom poviješću se moramo nositi.”