Danas se dodjeljuju nagrade Pula Film festivala. Priča se da su favoriti Matanić, Schmidt, Sviličić i Juka

Publika je prvi put svim hrvatskim filmovima dala ocjenu veću od 4

18.07.2015., Pula - Otvoren je 62. Pulski filmski festival. 
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Danas će dodjelom nagrada završiti 62. Pulski filmski festival. Ove godine prikazano je ukupno 128 filmova. Nakon nagrade u Cannesu, favorit za Zlatnu Arenu je film “Zvizdan” Dalibora Matanića. Konkurenti su mu “Imena višnje” Branka Schmidta, “Takva su pravila” Ognjena Sviličića nagrađen na venecijanskom festivalu i “Ti mene nosiš” Ivone Juke.

Dosta se očekuje i od prvo dugometražnog filma Ivana Livakovića “Svinjari“ koji je trebao biti prikazan lani na festivalu ali je to ipak ostavljeno za ovu godinu te od trećeg dijela omnibusa “Zagrebačke priče“, koji producira Boris T. Matić.

Publici se najviše sviđa ‘Bit ćemo prvaci svijeta’

Prvi put u zadnjih sedam godina publika, koja redovno ocjenjuje filmove u natjecateljskom programu, dala je svim filmovima ocjenu višu od 4, objavio je ured Pula Film Festivala. Za nagradu publike Zlatna vrata Pule konkuriraju hrvatski filmovi i manjinske produkcije koji ih je bilo deset. S ocjenom 4,85 vodi film Darka Bajića ‘Bit ćemo prvaci svijeta,’ Na drugom je mjestu film Daniela Kušana ‘Ljubav ili smrt’ s ocjenom 4,74, a na trećemu ‘Potrošeni’ Boruta Šeparovića, kojemu je publika dala ocjenu 4,65. Ivo Gregurević dobio je nagradu Fabijan Šovagović za životno djelo.