Danas u pulskoj areni ponovo kreću Dimenzije i čini se da će biti sjajno

Organizatori su se potrudili i u Pulu doveli najbolje što od elektronike postoji

FOTO: Dan Medhurst

U dvije tisuće godina staroj pulskoj Areni, jednoj od najimpozantnijih pozornica svijeta, u srijedu 26. kolovoza, velikim koncertom bit će otvoren četvrti Dimensions festival. Ispod stoljetnih kamenih zidina i svodova Arene, jedne od šest najvećih rimskih amfiteatara u svijetu, krenut će uzbudljivo Dimensions putovanje kroz mnogobrojne sfere elektroničke glazbe, na koje će publiku povesti lideri ovog eklektičnog i progresivnog glazbenog smjera.

Koncert otvorenja nezaobilazni je dio iskustva Dimensions odiseje, koja će se do 30. kolovoza nastaviti na tvrđavi Punta Christo i poluotoku Štinjanupored Pule. A u središtu pozornosti koncerta otvorenja u Areni su glavni izvođači večeri: Four Tet Live, Little Dragon i Floating Points.

Tko svira na otvorenju

Britanski glazbenik Kieran Hebden, poznatiji kao Four Tet već godinama istražuje spektar elektroničke glazbe, pronalazeći inspiraciju najviše u jazzu, hip-hopu, technu, grimeu i folku. Njegov posljednji, sedmi album ‘Beautiful Rewsind’ izdan 2013. godine, najavio je dinamičan zaokret prema plesnijim house ritmovima, a Four Tet se ne i dalje ne prestaje razvijati u jednog od najboljih svjetskih elektroničkih izvođača.

Hvaljeni švedski kvartet Little Dragon šarmirao je kritiku i publiku još 2007. svojim istoimenim albumom prvijencem, nakon kojeg su uslijedila još tri albuma, uključujući i prošlogodišnji ‘Nabuma Rubberland’. Savršeno pozicionirani na granici između plesne glazbe i downtempo perspektive, njihova bogata glazbena tekstura teče po rubovima elektroničkog pop mainstreama i obećava dobar provod svima koji će prisustvovati koncertu.

Floating Points je neuroznanstvenik po danu, a producent, kompozitor i DJ po noći. S klasičnom glazbenom naobrazbom još od malih nogu i velikom strašću za jazz glazbu, ne poznaje granice kada su u pitanju kreativnost i izražavanje. Floating Points je trenutno jedan od najuzbudljivijih svjetskih producenata i istovremeno vodećih DJa klupske scene. Na koncertu u pulskoj Areni Floating Points će izvesti svoje nove skladbe uz podršku benda, čiji će članovi svirati elektroničke i klasične instrumente.

Boiler Room osvaja Arenu

I ove godine na koncertu otvorenja Dimensions festivala pridružit će se svjetski poznati internet projekt Boiler Room, koji će putem svojih popularnih internet kanala uživo prenositi koncert otvorenja. – Prošlogodišnji koncert bio je bez sumnje jedan od najboljih događaja u povijesti Boiler Rooma. Nils Frahm i Darkside su bili nevjerojatni, a cijeli koncert Cariboua doimao se kao krunidba jednog od najboljih glazbenika u svijetu elektroničke glazbe našeg vremena i njegov više nego zasluženi medijskiiskorak. Naše je izrazito zadovoljstvo što se imamo priliku vratiti na to prekrasno mjesto i ove godine – rekao je Gabriel Szatan iz Boiler Rooma.

Iz Arene u Puli, već sljedeći dan, festival se seli na predivne lokacije – tvrđavu Punta Christo i poluotok Štinjan, kamp Brioni i pripadajuću mu festivalsku plažu. Centralna lokacija festivala, 200 godina stara tvrđava Punta Christo, intiman je labirint pozornica i prolaza obogaćenih najboljim svjetskim razglasima u nevjerovatnom okruženju mora i šume.

Dimensions festival cijenjen je zbog svojih jedinstvenih lokacija, intimne atmosfere, ali i istančanog glazbenog ukusa i politike izbora samo najfinijih house, techno, jazz, soul, drum and bass i psych vodećih svjetskih glazbenika; DJ-a, producenata, bendova, izdavačkih kuća i kolektiva.

Hrvati prolaze bolje (barem kad su cijene ulaznica u pitanju)

Povoljnije ulaznice za posjetitelje iz Hrvatske i regije za koncert otvorenja po cijeni od 240 kuna su u prodaji i mogu se naći na stranicama Pozitivnog ritma, putem Entrio sistema, na pretprodajnim mjestima diljem zemlje.

Povoljnija festivalska ulaznica za Dimensions festival po cijeni od 660 kuna može se također naći u Entrio sistemima te na pretprodajnim mjestima diljem zemlje. Dnevne festivalske ulaznice će biti moguće kupiti na ulazu po cijeni od 250 kuna.