Dani satire zaista su izrasli u moćan festival. Uskoro počinje novo izdanje s odličnim predstavama

FOTO: Predstava Lažljivica; Atelje 212

Na našim balkanskim bespućima ono što je po defaultu prednost i bogatstvo, postaje alibi za mržnju, progon ili poniženje. Zbog identiteta ovdje padaju glave, a „identitluk” ječi kao kletva. Takvom toksičnom poretku stvari, satiričku oštricu je iskovala predstava „Identitluk” čije autorstvo potpisuju Tanja Miletić Oručević, Dragan Komadina i ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar.

Produkcija je to kojom će se u petak, 4. lipnja na sceni Satiričkog kazališta Kerempuh otvoriti jubilarni 45. Dani satire Fadila Hadžića i na najbolji način nas uvesti u selektorsku viziju dramaturginje Jelene Kovačić: „Na ovogodišnjim Danima satire rušit će se konvencije i živi spomenici, dekonstruirat će se ideologije i kruti kanoni, prkosit će se stvarnosti, a ponekad i svakoj logici, rastvarat će se neuralgične točke i svijet okretati naglavce, ismijavat će se stereotipi i opterećenost prošlošću, dizat će se prave male osobne revolucije i neće se pristajati na kompromise.“

Udarnička terapija smijehom

Do 26. lipnja, kada dodjelama nagrada (u žiriju su Bojana Radović, Ivana Krizmanić i Matko Botić) završava ovaj etablirani međunarodni festival, bit će izvedeno 14 predstava iz Zagreba, Splita, Rijeke, Beograda, Ljubljane, Banja Luke i Mostara.

Valja reći da su unatrag pet-šest godina (prijašnji selektori Darko Lukić, Željka Udovičić-Pleština, Željka Turčinović) Dani satire zaista prerasli u moćan i kvalitetan katalog udarničke terapije smijehom i snažnih autorskih razobličavanja društvenih anomalija. Ne samo naših poremećenih balkanskih ekskluzivnosti, dakako.

Sudeći po izabranim produkcijama, izbornica Kovačić nastavila je u istom beskompromisnom tonu, jer pred nama je prvoligaška konkurencija izvedbi koje visokoestetskim standardima nemilice isprdavaju svu onu mračnu grotesku koju živimo.

Gostovanja kazališta izvan Hrvatske

Uvodni festivalski vikend pripao je dvjema produkcijama iz komšiluka: „Lažljivica“ ruskog pankera čehovljanskog nerva Nikolaja Koljade u režiji Stefana Sablića, kultnog beogradskog Ateljea 212 i Harmskovski mračni humor „Umetnost je omara“, u režiji Ivana Peternelja (Slovensko mladinsko gledališče i Društvo za umetnost Avgus, iz Ljubljane).

Izvan granica Hrvatske još nam dolaze razorna satira „Ružni, prljavi, zli“ Slobodana Obradovića (prema motivima istoimenog filma E.Scole), u režiji Lenke Udovički i produkciji Beogradskog dramskog pozorišta te banjalučka „Skupština“ Gradskog pozorišta Jazavac (prema motivima „Obiteljske skupštine“ Cristine Clemente), u režiji Ivana Plazibata i adaptaciji Ivane Stjepanović.

Očekuju se i tri Kerempuhova naslova

Domaćin festivala, Satiričko kazalište Kerempuh, sudjeluje s raznovrsnim žanrovskim triptihom: „Predsjednici&ca“ Tarika Filipovića i Borisa Svrtana u režiji Tarika Filipovića, „Hrvatski put ka sreći“ autorski projekt Bobe Jelčića i „Gruntovčani“ Mladena Kerstnera i Borisa Svrtana u režiji Rajka Minkovića i Borisa Svrtana.

Iz ponude drugih zagrebačkih kazališta, Jelena Kovačić odlučila se i za rebelijanski humor Ivana Penovića „Znaš ti tko sam ja“ (HNK Zagreb), postapokaliptični grunge Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića „Zagreb 2020“ (GDK Gavella); „Feštu“ Josipe Anković i Josipa Ledine (Teatar EXIT); minuciozni gorki smijeh Ivora Martinića „Dobro je dok umiremo po redu“ (Zagrebačko kazalište mladih) u režiji Aleksandra Švabića.

Efikasna vakcina protiv zla

Od teatara izvan Zagreba, pozvan je HNK Split s predstavom „Laponija“ Cristine Clemente i Marca Angeleta u režiji Nenni Delmestre, te riječki HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke s Nušićevom kultnom „Gospođom ministarkom“, u režiji Tatjane Mandić Rigonat – produkcijom koja je i u konkurenciji ovogodišnjeg Sterijinog pozorja u Novom Sadu.

„Scenom će defilirati novopečena gospoda, bivši državnici, dobrohotni naivci, ostarjele revolucionarke, izgubljena mladež, prividno sretni parovi, ostavljene žene, neuspješni mirotvorci, izmišljene povijesne ličnosti, obespravljeni marginalci, europski lovaši, seoske glavešine…“, opisuje Jelena Kovačić bogatu galeriju lica koja će nam natjerati suze od smijeha i smijeh od suza. I nakon kojih ćemo se osjećati kao da smo primili efikasnu vakcinu protiv zla.