David Gilmour sa suprugom napao Rogera Watersa zbog istupa o Izraelu i Rusiji: 'Antisemit do svoje pokvarene srži'

Nekad su svirali zajedno u Pink Floydu, danas otvoreno ne trpe jedan drugoga

English rock musician, singer-songwriter, and composer Roger Waters attends a photocall for the film "Roger Waters Us + Them" presented out of competition on September 6, 2019 during the 76th Venice Film Festival at Venice Lido. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)
FOTO: AFP

Suosnivača kultnog britanskog benda Pink Floyda Rogera Watersa njegov kolega David Gilmour i supruga Polly Samson optužili su da je “antisemit, mizogin i Putinov apologet”. Samson, spisateljica koja je zajedno sa suprugom napisala tekstove za nekoliko pjesama Pink Floyda, pokrenula je javni napad na Watersa u ponedjeljak navečer. Čini se kako je povod bio njegov intervju njemačkom listu Berliner Zeitung u subotu, u kojem je napao Izrael, a mogao se steći i dojam da podržava Rusiju, piše The Telegraph.

Engleski prijevod intervjua objavljenog na Watersovoj internetskoj stranici uključuje izjave rockera kojima podebljava prethodne kontroverzne komentare, uspoređujući Izrael s nacističkom Njemačkom. Upitan stoji li pri svojim izjavama, rekao je: “Da, naravno. Izraelci čine genocid. Baš kao što je, usput rečeno, Velika Britanija radila tijekom našeg kolonijalnog razdoblja.”

Tvrdi da Zapad podržava Ukrajinu zbog prodaje oružja

Waters je proteklog vikenda na Twitteru objavio poveznicu na engleski prijevod članka, braneći se od optužbi za antisemitizam. U tvitu je napisao: “Istina će nas osloboditi”, dodajući da je njemački medij “hrabro” objavio detaljan intervju s njim “u pozadini nečuvene i prezira vrijedne klevetničke kampanje IZRAELSKOG LOBIJA da me osudi kao ANTISEMITA, ŠTO JA NISAM, NIKAD NIASM BIO I NIKAD NEĆU BITI”.

Suosnivač Pink Floyda, koji je Vladimira Putina ranije nazvao “gangsterom”, suočio se s valom kritika i otkazivanjem koncerata prošle godine nakon što je branio neke ruske postupke u Ukrajini. Waters je kritizirao odgovor Zapada na rat u svom intervjuu za Berliner Zeitung, rekavši: “Najvažniji razlog za opskrbu Ukrajine oružjem je sigurno profit za industriju oružja. I pitam se: je li Putin veći gangster od Joea Bidena i svih onih koji vode američku politiku od Drugog svjetskog rata? Nisam baš siguran. Putin nije napao Vijetnam ili Irak?”

Samson: ‘Waters je antisemit do svoje pokvarene srži’

U objavi na Twitteru, Samson se izravno obratila Watersu, rekavši mu da je “antisemit do svoje pokvarene srži”. Zatim je iznijela niz drugih optužbi, uključujući i one da je “mizogin, bolesno zavidan, megaloman”. “Dosta tvojih gluposti”, dodala je.

Gilmour je jasno dao do znanja da podržava komentare svoje supruge, a kasnije je tvitao: “Svaka riječ je dokazano istinita.”

Ovakav razvoj događaja je novi duboko osobni zaokret u desetljećima dugoj svađi između dvojice slavnih frontmena kultnog rock benda. Pink Floyd osnovali su Waters, Nick Mason, Richard Wright i Syd Barrett 1965. godine, a Gilmour im se pridružio 1967. godine.

Pink Floyd je bio jedan od najuspješnijih bendova 1970-ih, ali je zaglibio u sporovima oko svog kreativnog smjera što je dovelo do Watersova odlaska 1980-ih. U izjavi na Twitteru, Waters je rekao da je “svjestan zapaljivih i krajnje netočnih komentara” Samsona “koje on u potpunosti opovrgava”.