Debitantski film 'Murina' mlade hrvatske redateljice bit će prikazan u Cannesu

Film Antonete Alamat Kusijanović uvršten je u program '15 dana autora'koji još od 1969. predstavlja nova redateljska imena

Murina

Debitantski dugometražni igrani film “Murina” Antonete Alamat Kusijanović, snimljen u produkciji Antitalenta i RT Featuresa, uvršten je u program “15 dana autora” (Quinzaine des réalisateurs) Filmskog festivala u Cannesu koji će se održati od 7. do 17. srpnja. Riječ je o programu koji još od 1969., kada je prvi put održan, svjetskoj publici predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika, priopćili su iz Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Autorica kaže kako je sretna jer se dugogodišnji trud nje i velikog tima izvrsnih ljudi isplatio. Priznanje ih, kaže, veseli jer su film radili za svu publiku, ali najviše za mlade djevojke koje su i bile inspiracija za ‘Murinu’.

Film je obiteljska psihološka drama čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku i svojevrsni je nastavak redateljičinog višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma, ‘U plavetnilo’. Film se snimao na Hvaru, Kornatima i na Koločepu.

Veliko postignuće

“Šovinizam je duboko ukorijenjen u naše društvo pa ga često netočno nazivamo mentalitetom… Julija živi ‘u raju’ na hrvatskom otoku, u društvu opsjednutom bogatstvom koje se stječe brzo i lagano, to je društvo koje prodaje svoju zemlju i djedovinu, društvo bez želje za radom i usavršavanjem koje se kapitalizira na generacijama prije njega – tako umiru snovi i nasljedstvo erodira. Snaga kćeri se interpretira kao očeva slabost, a naslijeđena zemlja se rasprodaje za profit. Julija je začetak nove generacije, intuitivnih žena koje raskrinkavaju ove ustajale dinamike”, izjavila je redateljica.

“Izbor Murine u program festivala u kojem su bili velikani Krsto Papić i Vatroslav Mimica je lijepo priznanje našem filmu i suvremenom hrvatskom filmu u cjelini. Čestitam cijeloj ekipi, autorima i glumcima. Murina je izuzetno zahtjevan film; koprodukcija četiri zemlje, šest produkcijskih kuća i mnoštva prijatelja i dobrih kolega”, rekao je producent filma Danijel Pek te ekipi poželio da češće imaju tolike ambicije i uspiju ostvariti još bolje uvjete za hrvatski film.

Inače, program “15 dana autora” održava se paralelno s festivalom u Cannesu, a u sklopu tog programa prikazuju se kratkometražni, igrani i dokumentarni filmovi sa svih strana svijeta. Kroz povijest ovaj je program pažnju šire publike i kritike skrenuo na neke od najuspješnijih redatelja današnjice. Tako su, primjerice, debitantski radovi Wernera Herzoga, Martina Scorsesea i Kena Loacha prikazani upravo u sklopu tog programa.