Desetogodišnji umjetnik briljirao na popularnom sajmu umjetnina u Miamiju, rasprodao cijelu kolekciju slika

Andres Valencia prodao je svoje slike za cijene od 5 do 20 tisuća dolara

MIAMI, FLORIDA - NOVEMBER 30: Artists Andres Valencia (L) and Shepard Fairey discuss art at Art Miami + Context Art Miami VIP Previews on November 30, 2021 in Miami, Florida.   Aaron Davidson/Getty Images for Art Miami + Context Art Miami/AFP (Photo by Aaron Davidson / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Desetogodišnji dječak umjetničko je čudo koje je kao oluja osvojilo Miami, potpuno rasprodavši svoju kolekciju slika po cijeni od 5 do 20.000 dolara, javlja NBC.

Andres Valencia učenik je četvrtog razreda osnovne škole u San Diegu i najmlađi umjetnik koji je ikada nastupao na popularnom umjetničkom sajmu Art Basel u Miamiju. Ovaj samouki dječak na izložbi je u tri dana prodao 17 slika koje su, među ostalima, kupili poznati glumci Sofia Vergara, Brooke Shields i Channing Tatum, kao i umjetnik Shepard Fairey te ‘Vuk s Wall Streeta’, Jordan Belfort, koji je inspirirao Scorseseov film.

Andres je rekao da slika od svoje četvrte godine, a počeo je usavršavati svoje vještine kopirajući jednu sliku koja visi u njihovoj kući. Kaže da voli Picassa, Modiglianija, Dalija i Basquiata. Nikada nije imao učitelja likovne kulture, a tek je nedavno počeo raditi veća platna, iako mu trebaju ljestve da bi došao do svih dijelova.

Nije emotivno vezan uz svoja djela

Roditelji su rano primijetili dječakovu strast za slikanjem i nevjerojatan talent pa su mu kupovali boje, kistove, platna. “Slikam polako, malene dijelove, sat-dva, a onda idem raditi nešto drugo. Vratim se drugi dan pa naslikam još nešto”, kaže Andres za Miami Herald, a najviše mu se sviđa što svoje osjećaje može izraziti na platnu.

Naslikao je čak i platno veličine 214×122 centimetra, kazao je njegov otac, savezni odvjetnik za kaznena djela. Prvu izložbu Andres je imao prošlog mjeseca u Sohou u Chase Contemporaryju pa je nakon toga pozvan da sudjeluje na Art Baselu u Miamiju.

Za New York Post, izvršni direktor Art Basela, Nick Korniloff kaže da nikada u 30 godina u svijetu umjetnosti nije svjedočio tako velikom talentu tako mlade osobe. Dio prihoda od prodaje ide u zakladu Korniloffovog sina Perryja Cohena koji je nestao na moru kada mu je bilo 14 godina, a koja podržava tinejdžersko poduzetništvo, umjetnost i edukaciju o sigurnosti na moru. Maleni umjetnik kaže da je jako sretan što prodaje slike te da za njih nije emotivno vezan jer zna da uvijek može naslikati druge.