Bogdanić je opet u skandalu zbog mobbinga; ovaj put ružno je izvrijeđao rumunjsku balerinu

U izljevu bijesa vikao je 'Fucking Romanian Gipsy'

09.10.2010, Zagreb - Koreograf i profesor baleta Dinko Bogdanic.
Photo: Goran Jakus/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Ravnatelj splitskog Baleta, Dinko Bogdanić, prije nekoliko je dana ponovo privukao pažnju javnosti. Za vrijeme održavanja probe za balet Orašar on se, naime, verbalno okomio na rumunjsku balerinu Alexandru Berteu. U svom izljevu bijesa najprije joj je doviknuo: “Fucking Rumanian Gipsy” da bi nakon toga krenuo vikati i na ostale plesače.

Bertea je odmah obavijestila rumunjsku ambasadu i Sindikat koji se sastao iste večeri. Sindikat je nakon vijećanja donio zaključak da bi Bogdanić treba podnijeti ostavku na mjesto ravnatelja Baleta splitskog HNK-a, što se nije dogodilo.

No, zanimljivo je znati da je gospodin Bogdanić već i prije imao slične sramotne istupe zbog kojih je čak i bio osuđen i to zbog mobbinga, odnosno vrijeđanja zagrebačke plesačice Nikoline Bosnar.

Bogdanić se ispričao balerini, ali mu još prijete sankcije

Uprava Kazališta dosad nije istupala u javnost niti je na bilo koji način komentirala ovaj događaj. Barem do danas kad je medijima poslano službeno priopćenje intendanta splitskog HNK-a, Gorana Golovka, koje prenosimo u cijelosti.

„Budući da je službeni postupak zaštite dostojanstva radnika još u tijeku, ne izlazim s komentarima vezanim uz ponašanje v. d. Ravnatelja Baleta, gospodina Dinka Bogdanića”, poručio je Golovko. “Po završetku postupka predložit ću odgovarajuću mjeru Kazališnom vijeću HNK Split, koje se sastaje u petak, 18. prosinca, te o istoj potom obavijestiti javnost.”

“Na današnjem sastanku s ansamblom Baleta HNK Split gospodin Bogdanić ispričao se gospođici Alexandri Bertea i svim drugim osobama rumunjske nacionalnosti zbog neprimjerenog komentara, shvaćenog kao uvreda na nacionalnoj osnovi”, stoji u priopćenju.

“Splitski balet je multikulturna sredina čija ga nacionalna raznolikost, uz umjetničku izvrsnost, čini ansamblom visokih izvedbenih dosega te njegove plesačice i plesači ne smiju biti izvrgnuti ni jednom obliku diskriminacije. Svako neprimjereno ponašanje i postupanje bit će sankcionirano“, najavio je Golovko.