Disney objavio filmski plan za iduće dvije godine, Hollywood nije sretan

Stižu 24 filma, svaki imaju ima zarade od preko milijardu dolara

Kako mora biti dobro raditi u Disneyu ovih dana. Zašto? Zato što je Disney vlasnik svakog filma koji bi htjeli pogledati u idućih nekoliko godina. Upravo su predstavili timeline kada planiraju što lansirati, a Hollywood je zanijemio. Do prije nekoliko godina Disney je bio studio koji je tu i tamo izbacio neki crtić, pokoji obiteljski film i onda bi prodavali tematske igračke. Danas su mega-mašinerija koja je pokupovala sve na što je naletila i polako će uništavati sve što im se nađe na putu.

Ovaj tjedan su se pojavili u Las Vegasu na konvenciji kinematografa i ostavili iza sebe potpuni pokolj kada su pokazali filmove koje uskoro puštaju u kina, snimaju ili tek razvijaju. Zanimljivo, većina su adaptacije i remakeovi. Stvari stoje ovako.

Nezamisliv broj filmova

Imamo devet nastavaka (‘Avengers 2’, ‘Alice in the Looking Glass’, ‘Finding Dory’, ‘Guardians of the Galaxy 2’, ‘Toy Story 4’, ‘Pirates of the Caribbean’, ‘Captain America 3’, ‘Star Wars Epizoda VII’, ‘Star Wars Epizoda VIII’), četiri adaptacije knjiga (‘The Finest Hours’, ‘BFG’, ‘Ghost in the Shell’, ‘Doctor Strange’), tri remakea (‘The Jungle Book’, ‘Pete’s Dragon’, ‘Beauty and the Beast’), jedan film baziran na istinitim događajima (‘Bridge of Spies’), jedan spin-off (‘Star Wars: Rogue One’), dva filma po atrakcijama iz Disney parkova (‘Pirates of the Caribbean 5’, ‘Tomorrowland’) i četiri originalna filma (‘Moana’, ‘Inside Out’, ‘Zootopia’, ‘The Good Dinosaur’).

Studiji zabrinuti za budućnost

Neki su se digli na noge da kako mogu imati toliko nastavaka. Drugi su vikali čemu adaptacije kada imamo toliko scenarista. Ali jednostavna je istina da su svi u potpuno panici. Svaki od ovih 24 filma ima potencijal da pređe minimalno 300 milijuna dolara na box officeu. I to samo u Americi. A to je dovoljno da se svi ostali studiji zabrinu za svoje poslovanje.

Meni, s druge strane nimalo ne smetaju nastavci, adaptacije i remakeovi. Ono što mi je zanimljivo je kako je jednom troma kompanija postala apsolutni lider koji je prepoznao najbolje oko sebe, jeftino kupio i sada će se na tome zvjerski obogatiti.