Novi album Davida Bowieja je bio svojevrsni oproštaj od obožavatelja, a to je vidljivo i u ovom spotu

Njegova bolest je čitavih 18 mjeseci bila tajna za koju su znali samo njegovi najbliži

Tributes are seen beneath a mural of British singer David Bowie, following the announcement of Bowie's death, in Brixton, south London, on January 11, 2016. British music icon David Bowie died of cancer at the age of 69, drawing an outpouring of tributes for the innovative star famed for groundbreaking hits like "Ziggy Stardust" and his theatrical shape-shifting style.   AFP PHOTO / CHRIS RATCLIFFE / AFP / CHRIS RATCLIFFE
FOTO: AFP

Posljednji album Davida Bowieja, “Blackstar”, izašao je u petak, na njegov 69. rođendan. Tony Visconti, Bowiev dugugodišnji suradnik i producent s kojim je radio još od vremena “Space Oddityja”, rekao je kako je “Blackstar” bio svojevrsni oproštajni dar svim njegovim obožavateljima, piše The Verge.

Bowie je preminuo ovog vikenda nakon iscrpljujuće borbe s rakom koja je trajala punih 18 mjeseci. Visconti je u svojevrsnoj oproštanoj poruci na svojem Facebook profilu napisao da je Bowie oduvijek radio samo ono što je on želio. “Stvari je uvijek radio na svoj način, i trudio se da to uvijek bude najbolje što je moguće. Njegov život je bio remek-djelo, a ni njegova smrt nije bila ništa drukčija. Snimio je “Blackstar” za sve nas kao svoj oproštajni dar. Iako sam već godinu dana znao da će to tako biti, nisam se mogao pripremiti za njegov odlazak”, napisao je Visconti.

He always did what he wanted to do. And he wanted to do it his way and he wanted to do it the best way. His death was…

Gepostet von Tony Visconti am Montag, 11. Januar 2016

Fanovi su predosjećali da nešto nije u redu

Bowiejeva bolest je bila tajna koju su znali samo njegovi najbliži, a nakon objave o smrti za nju je doznao cijeli svijet. No fanovi su predosjećali da nešto nije u redu s njim i već su počeli tražiti skrivene poruke u pjesmama s novog albuma. Tako pjesma “Lazarus” počinje sa prilično znakovitim stihovima: “Pogledaj gore, ja sam u raju, imam ožiljke koje ne možeš vidjeti”.

Počast Davidu Bowieu na kinu u Londonu
Počast Davidu Bowieu na kinu u Londonu AFP

Kako Visconti sugerira, možda je najbolje doživjeti “Blackstar” kao planirani oproštaj legendarnog glazbenika. “Bio je nevjerojatan čovjek, pun života i ljubavi, i zauvijek će biti s nama”, napisao je Visconti u svojoj objavi na Facebooku.