Nekad je nužno odabrati stranu

Nolanov Dunkirk je totalni hit u kinima; istražio sam koliko je zapravo film povijesno točan

Provjerili smo koliko u filmu ima fikcije, a koliko stvarnih činjenica

Dunkirk
FOTO: Screenshot YouTube

Christopher Nolan je bez sumnje jedan od najboljih redatelja današnjice. Ne snima često, ali filmovi su mu obično sjajni. O njegovom talentu dovoljno govori činjenica da je redatelj s najviše filmova na IMDB-ovoj top 250 ljestvici; 7 od ukupno 9 filmova koje je snimio našlo se na tom popisu. Obzirom da njegovim filmovima ne mogu naći ozbiljnije mane, kritičari svaki njegov novi uradak sve više seciraju kako bi našli makar kakvu sitnicu zbog koje mu mogu prigovoriti.

Najviše je pod takav tretman pao Interstellar u vezi kojeg su se oglasili i eminentni znanstvenici ističući da pojedine premise iznesene u filmu nisu utemeljene na znanstvenim činjenicama. Argumenti im naravno stoje, no pritom su zanemarili par bitnih stvari. Radi se ipak samo o SF filmu gdje “F” označava fikciju, scenaristi nemaju nužno doktorat iz fizike, a slijepo pridržavanje zakona fizike bi vjerojatno upropastilo naraciju i samu ideju fima.

Dunkirk je prvi Nolanov film temeljen na stvarnim događajima; govori o deset dana pakla u blizini francuskog gradića Dunkirk u svibnju 1940. kada je počela operacija zvana Dinamo u kojoj je trebalo prevesti na sigurno gotovo 400 tisuća ljudi. Publika je oduševljena jednako kao i kritičari (na Rotten Tomatoes ima visokih 93 posto), a najviše ga hvale zbog realističnog prikaza borbe, tjeskobe i očaja vojnika koji su se tamo našli. Ipak, počela su prva pitanja koliko se taj realističan prikaz temelji na stvarnim povijesnim činjenicama. Usporedili smo kako su neke povijesne činjenice prikazane u filmu.

Koliko je vojnika zapravo evakuirano iz Dunkirka?

Dunkirk Wikipedia

U Nolanovom filmu dvojica časnika (James D’Arcy i Kenneth Branagh) iznose poražavajuću činjenicu da mogu spasiti svega 30 do 45 tisuća vojnika. Te brojke su točne, upravo je takva bila procjena Britanaca, a računali su da za evakuaciju imaju svega dva dana prije no što ih njemačke trupe pregaze. Na njihovu sreću Nijemci su stali s kompnenim borbama, što je Britancima dalo vremena da organiziraju ukupno 700 civilnih brodica koje su pomogle u evakuaciji. Upravo su ti obični mornari spasili većinu okruženih vojnika. Film navodi da je spašeno više od 300 tisuća ljudi, a točna službena brojka je 338.226 britanskih, francuskih, belgijskih i nizozemskih vojnika u razdoblju od 26. svibnja do 4. lipnja 1940.

Jesu li njemački avioni stvarno bacali letke?

Originalni letak koji su Nijemci bacali iznad Dunkirka dunkirk1940.org

Bacanje propagandnih letaka s ciljem da demoraliziraju neprijateljske vojnike bila je standardna njemačka taktika, koju su upotrijebili i kod Dunkirka. Letak koji je prikazan u filmu na kojem se vidi u kakvoj su situaciji saveznički vojnici je direktna preslika stvarnih njemačkih letaka. Jedina razlika je što su tadašni letci bili crno bijeli i na njima je pisalo “Drugovi! Pogledajte ovu mapu! Vaše su trupe u potpunosti okružene! Bacite oružja!”. Britanski veterani kažu da su letci bili od koristi, najviše kao toaletni papir, što je insinuirano i u filmu kada jedan od vojnika sprema letke u džep “za kasnije”.

Jesu li vojnici mislili da im RAF ne želi pomoći?

Njemački vojnici pregledavaju oboreni Spitfire na plaži kraj Dunkirka Pinterest

Jedan od vojnika u filmu se iz očaja pita “gdje je prokleto zrakoplovstvo?”, čime je u jednu rečenicu sažeo osjećaje svih koji su tamo stvarno bili. U stvarnosti su britanski vojnici bili bijesni na RAF, kraljevske zračne snage, jer su zaista mislili da im ne dolaze u pomoć. No bili su u krivu. Britanski vojni vrh poslao im je pomoć. Ipak, britanski vojnici o tome nisu imali pojma obzirom da su se zračni dueli odvijali daleko od njihovog položaja.

Je li lik Toma Hardyja zasnovan na stvarnoj osobi?

Tom Hardy kao Farrier screenshot YouTube

U arhivama britanskog ratnog zrakoplovstva tog vremena ne postoji pilot imena Farrier, kako se zove lik Toma Hardyja. Ipak, ne može se reći da nije zasnovan na stvarnoj osobi, naime mnogi detalji iz filma neodoljivo podsjećaju na iskustva novozelandskog pilota Alana Christophera Deerea. U zračnom duelu iznad Dunkirka pogodio ga je repni strojničar njemačkog bombardera te mu probušio hladnjak i pokazivač goriva.

Jednako kao i Hardy, nije se pokušao vratiti do engleske obale, nego je ostao kao podrška trupama na tlu do samog kraja te naposljetku prisilno sletio na plažu nedaleko od Dunkirka. Za razliku od filma, Deerea nisu zarobili Nijemci nego se vratio u Dunkirk gdje mu je jedan od vojnika ljutito dobacio “gdje ste dosad”, istu rečenicu koju u filmu jedan od vojnika pita pilota Collinsa.

Glumi li Kenneth Branagh stvarnu osobu?

Kenneth Branagh i William Tennant Warner Bros/Imperial War Museums

Nolan je više puta izjavio da je događaje kod Dunkirka htio prepričati s fiktivnim likovima. Ipak, čini se da je Branaghov lik inspiriran kapetanom Williamom Tennantom. koji je bio zadužen za evakuacije i razmještanje vojnika po brodovima. Baš kao i Branagh u filmu, Tennant je ostao do samog kraja, sve dok nije i zadnji brod otplovio, čime je postao heroj među svojim ljudima koji su ga prozvali Dunkirk Joe.

Jesu li u spašavanju sudjelovali civili?

Jedna od malih brodica kakve su zaista pomagale u spašavanju screenshot YouTube

Čim je postalo jasno da će vojnici zapeti na obali Engleskog kanala, vlada je krenula razmatrati opciju da mobiliziraju civilne brodove. Stoga je 14. svibnja BBC emitirao proglas koji je pozivao sve vlasnike brodova od 9 do 30 metara dužine da ih predaju na korištenje kraljevskoj mornarici. Dijelom tih brodica su upravljali pripadnici ratne mornarice, no većina vlasnika je sama htjela sudjelovati u spašavanju, a svi ti hrabri moreplovci su u filmu prikazani u liku Marka Rylancea. Neke od brodica koje su sudjelovale u spašavanju još uvijek plove, dapače, Nolan ih je koristio u filmu.

Jesu li vojnici stvarno pokušali preplivati Kanal?

Privatne brodice spasile su većinu vojnika Warner Bros

Baš kao što film prikazuje, a prema riječima veterana koje je Nolan intervjuirao, mnogi vojnici su pokušali doplivati do brodova koji su im dolazili u pomoć, što je bilo uzaludno jer su brodovi već bili pretovareni. Neki su se vratili do obale, no oni najočajniji su pokušali plivati sve do Engleske, što je obzirom na jake morske struje bilo ravno samoubojstvu.

Je li se Nolan striktno pridržavao činjenica?

Kadar iz filma Screenshot YouTube

U razgovoru za DGA Quarterly, Nolan je izjavio da mu nije bila namjera slijepo se držati činjenica. “Mislim da fikcija ima posebnu moć gledateljima prepričati neki događaj iskrenije nego dokumentarac. Kroz fikciju sam mogao efektnije prikazati razne aspekte događaja u Dunkirku s više emotivnog naboja nego da sam samo navodio činjenice”, rekao je. Dodao je kako je želio prikazati događaje kroz tri aspekta: s tla, s mora i iz zraka, a najbolje je mogao zadržati tu strukturu kroz fiktivne likove. Jedini stvarni likovi u filmu su brodovi i Spitfire avioni koji su zaista bili tamo 1940. te sama lokacija, obzirom da je film snimljen na istoj plaži gdje je prije 77 godina 338.226 vojnika čekalo spas.