Dvojica zagrebačkih arhitekata dobili su važnu američku nagradu za maestralan dizajn vinarije u Slavoniji

Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić osnivači su arhitektonskog studija Dva arhitekta

FOTO: Dva arhitekta

Osnivači arhitektonskog studija Dva arhitekta, zagrebački arhitekti Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić, dobili su nagradu “American Architecture Prize” za arhitektonski dizajn u agrikulturi. Nagrađeni rad je nacrt jedne vinarije u blizini Požege, u čijoj su izradi sudjelovali i dizajneri Maja Marosi Pezo, Tomislav Burgund, Dejan Šparovec.

“Vinarija je dizajnirana za jednog lokalnog vinara, i trebala bi se izgraditi u srcu Slavonije u kontinentalnoj Hrvatskoj. Bit će smještena u ‘zlatnoj dolini’, s bogatim padinama i kontinentalnom klimom, idealnom za vinarstvo”, stoji u opisu nagrađenog projekta.

Mimikrija kao alat u dizajnu

U opisu rada, dobitnici nagrade napisali su i da, zbog skladne prirode koja okružuje mjesto gdje bi se vinarija trebala nalaziti, nisu htjeli napraviti građevinu koja bi dominirala okolinom.

Umjesto toga, pišu, odlučili su poštivati okoliš i koristiti mimikriju kao alat u dizajnu. Vinarija se prostitre na 3000 kvadratnih metara na tri razine, a arhitekti se nadaju da će u budućnosti postati središte turističkog sela.

Studio Dva arhitekta Dva arhitekta
Studio Dva arhitekta dva arhitekta
Studio Dva arhitekta Dva arhitekta
Studio Dva arhitekta Dva arhitekta