Nekad je nužno odabrati stranu

Edward Snowden, najpoznatiji zviždač na svijetu, od ove subote igra u jednoj predstavi na Off-Broadwayu

Scenu dijeli s Danielom Radcliffeom

Former US intelligence contractor and whistle blower Edward Snowden is pictured during an interview with Swedish daily newspaper Dagens Nyheter, in Moscow on October 21, 2015. AFP PHOTO / DAGENS NYHETER / LOTTA HARDELIN == SWEDEN OUT , NORWAY OUT , DENMARK OUT == RESTRICTED TO EDITORIAL USE == MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / DAGENS NYHETER / LOTTA HARDELIN " == / AFP PHOTO / DAGENS NYHETER / LOTTA HARDELIN
FOTO: AFP

Najpoznatiji zviždač na svijetu, Edward Snowden, i britanski glumac Daniel Radcliffe igraju zajedno od ove subote u jednoj predstavi na Of- Broadwayu, piše Guardian. Predstava se zove Privacy, praizvedena je u Londonu 2014. godine, ali je u međuvremenu prilagođena za potrebe američke publike.

Radnja predstave temelji se na priči o tome kako je Snowden svijetu otkrio razmjere masovne špijunaže koju je američka vlada provodila nad građanima diljem svijeta. No, kako je SAD za Snowdenom raspisao tjeralicu on se u predstavu uključuje izravno iz Moskve u kojoj živi od 2013. godine pomoću specijalnog robota koji je poznat i kao Snowbot.

Snowden nije sudjelovao u originalnoj postavi

Zanimljivo je da se Snowden nije pojavio u originaloj londonskoj predstavi, iako je i ona tematizirala njegovu ostavštinu. Autor drame Privacy James Graham koristio se tad isječcima iz eksluzivnih intervjua koje je poznati zviždač davao novinarima, političarima i znastvenicima.