Elton John posjeduje jednu od najvažnijih kolekcija fotografije na svijetu i uskoro će je izložiti u Tateu

Kustosica tvrdi da Britanci već jako dugo nisu vidjeli izložbu kakvu ona priprema

NEW YORK, NY - MARCH 2: Elton John performs during a fundraiser for Democratic presidential candidate Hillary Clinton at Radio City Music Hall on March 2, 2016 in New York City. Clinton won seven states in yesterday's Super Tuesday.   Andrew Renneisen/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Elton John posjeduje jednu od najvećih i najvažnijih privatnih kolekcija modernističke fotografije na svijetu i uskoro bi je trebao izložiti u londonskom muzeju Tate Modern. Svoju kolekciju stvarati je počeo 1991. godine, a dosad je uspio prikupiti više 2.500 fotografija, a njih 150 biti će izloženo u Tateu.

Fotografije predviđene za izložbu snimljene su u razdoblju između 1917. i 1950. godine, a uključuju fotografe poput Mana Raya, ali i portrete Matissea, Picassa i O’Keeffe. Riječ je o nekima od najvažnijih modernističkih fotografija na svijetu.

Pripreme trajale dvije godine

Suradnja Johna i Tatea priprema se inače dvije godine. Izložbu čije je otvaranje predviđeno za studeni kurirat će Shosair Mavlian koja je nedavno poručila da je Elton John jako uzbuđen zbog činjenice da će se toliki dio njegove kolekcije fotografija izložiti u Tateu.

Britanski pjevač rekao je da tu izložbu smatra velikom časti. “Svaka od tih fotografija me inspirira. Uzbuđen sam što je došlo do ove suradnje i nadam se da će posjetitelji u tim fotografija uživati baš jednako kao i ja”, poručio je poznati pjevač.

Nikad izložena kolekcija

Kustosica ove izložbe istaknula je da se planiranom izložbom misli istražiti prekretnica do koje je u britanskoj fotografiji došlo u prvoj polovici prošlog stoljeća. Važnim smatra i to što veći dih tih fotografija javnosti nije dostupan često pa će ovo biti sjajna prilika da se pogledaju iznimno važne fotografije.

“Eltonova kolekcija dosad nije bila izložena onako kako ćemo je mi pokazati”, rekla je Mavlian. “Nevjerojatna raznolikost fotografija koje je Elton prikupio dopustit će nam da napravimo izložbu fotografije kakvu Velika Britanija nije doživjela već jako dugo”, dodala je.

Mavlian je iskoristila priliku i izdvojila jednu osobito rijetku fotografiju čiji promjer iznosti tek 3 centimetra. Radi se o fotografiji naslovljenoj Podvodni plivač mađarskog fotografa Andrea Kertesza snimljenoj davne 1917. godine.

Elton i njegov muž posjeduju i vlastitu galeriju

Ovo nije prvi put da će fotografije iz kolekcije Eltona Johna biti negdje izložene. On, naime, redovito muzejima i galerijama posuđuje neke od njih, ali kolekcija dosad još nikad nije bila izložena ovako cjelovito.

U njegovoj kolekciji, koja se još uvijek širi, nalaze se kako fotografije nastale na samim počecima tog medija tako i one suvremenih umjetnika poput Roberta Mapplethorpea ili Irvinga Penna.

Zanimljivo je i da su Elton i njegov suprug David Furnish 2009. godine u blizini svog doma otvorili galeriju kako bi izlagali svoje umjetnine od kojih su neke od neprocijenjive vrijednosti.