Ennio Morricone večeras svira u Zagrebu, a ovo je 10 filmskih tema koje morate poslušati prije

Ususret koncertu u zagrebačkoj Areni, donosimo neke od njegovih kultnih stvari

Ennio Morricone Visits Cinecitta World – RomeItalian composer and Oscar-winning Ennio Morricone visits ‘Cinecitta World’, the new italian movie theme park unveiled in Rome, Italy on July 10, 2014. The ambient music of the western set of the park is by Ennio Morricone, winner of the Honorary Academy Award for career achievement in 2007 and […]
FOTO: Pixsell

Ennio Morricone jedan je od najproduktivnijih, najuspješnijih i najpoštovanijih skladatelja suvremene glazbe. Ovaj bivši trubač rušio je glazbene norme, a svoj stil skladanja doveo je do savršenstva. Poznat je po svom umijeću da apstraktne zvukove uklopi u klasičnu strukturu pjesme na način koji je samo njemu svojstven.Na početku karijere skladao je simfonijska i komorna djela, te radio za kazalište, radio i televiziju. Filmsku glazbu sklada od početka šezdesetih.

Morricone je autor nekih od najinovativnijih i najboljih filmskih soundtrackova 20. stoljeća. Do danas je glazbu za filmove komponirao preko 400 puta. Iako nije sve što je napravio postiglno kultni status, broj djela koja jesu daleko nadmašuje one koji nisu.

Proslavio se sa špageti vesternima

Svjetsku slavu Morricone je stekao kad je počeo skladati glazbu za špageti vesterne Sergia Leonea. Uz to, tijekom šezdesetih i sedamdesetih radio je na filmovima raznih žanrova – od komedija i drama do akcijskih i povijesnih filmova. Sa nekim od svojih tema iz tog razdoblja je postigao i komercijalni uspjeh, kao što je bio slučaj s “The Ectasy of Gold” iz filma “Dobar, loš, zao”.

Od kraja sedamdesetih Enio Morricone je vladao Hollywoodom, surađujući s redateljima poput Johna Carpentera, Olivera Stonea, Briana De Palme i drugih. 1978. komponirao je i službenu temu svjetskog nogometnog prvenstva u Argentini.

Njegova biografija i popis djela vrijednih spomena je beskonačan. Povodom Morriconeova nastupa u zagrebačkoj Areni, odlučili smo izabrati 10 tema koje bi svatko trebao znati i poslušati, ako već nije.

1. Za šaku dolara (1968.)

2. Maddalena (1971.)

3. The Bird With The Crystal Plumage (1970.)

https://www.youtube.com/watch?v=Bczne9WZpb0

4. Stvor (1982.)

5. Bilo jednom na divljem zapadu (1969.)

6. Cold Eyes of Fear (1971.)

7. Dirty Angels (1969.)

8. Navajo Joe (1974.)

9. The Sicilian Clan (1970.)

10. Misija (1986.)