Nekad je nužno odabrati stranu

Ernest Hemingway je svojevremeno bio KGB-ov špijun (i još osam stvari koje niste znali o slavnom piscu)

Brojni detalji iz njegova života su i dalje nepoznati široj javnosti

EH 1306N    July 1934
Ernest Hemingway with marlin. Havana Harbor, Cuba. Photograph in the Ernest Hemingway Photograph Collection, John Fitzgerald Kennedy Library, Boston.
FOTO: not known/JFK Library, Boston

Životna priča Ernesta Hemingwaya je poprilično osebujna. Tijekom Prvog svjetskog rata vozio je ambulantna kola. Godine 1918. na ratištu je ozlijeđen prilikom pada granate, a unatoč 200 šrapnela koji su mu se zabili u noge našao je snage da drugog ranjenog vojnika ponese na leđima do prvog mjesta gdje mu je mogla biti pružena pomoć. Prije nego što je stigao do cilja u noge ga je pogodilo nekoliko mitraljeskih metaka.

Hemingway je svoja djela pisao prema vlastitim iskustvima koja je imao kao ribar, lovac i zaljubljenik u borbe bikova. Njegove pustolovine koje je doživljavao dovodile su ga nekoliko puta u bliske susrete sa smrću: u španjolskom građanskom ratu kada je u njegovoj sobi eksplodirala bomba; u 2. svjetskom ratu ratu kada ga je udario taksi i 1954. kada se dva puta avionom srušio u Africi.

Usprkos velikom broju fascinantih i pomalo filmskih detalja iz njegova života, i dalje postoji velik broj stvari koje su široj javnosti nepoznate. Donosimo popis nekoliko najzanimljivijih i najbizarnijih.

1. Znao se napiti i zaspati s medvjedom

U periodu dok je živio u Montani, Hemingway je navodno živio s medvjedom s kojim se je provodio puno vremena. Bili su dobri prijatelji, a znalo se dogoditi da se ovaj pisac napije i zaspe pored medvjeda.

2. F. Scott Fitzgerald tražio je utjehu od njega zbog vlastitih nesigurnosti

Dok je živio u Parizu tijekom 20-ih godina prošlog stoljeća, dosta vremena je provodio s autorom “Velikog Gatsbya”. Zbog ženinih komentara vezanih za veličinu njegova penisa, Fitzgerald se obratio za utjehu Hemingwayu. On ga je odveo u WC kako bi ga sam pogledao, nakon čega mu je rekao kako je s njim sve OK i kako bi trebao otići u Louvre, pogledati muške skulpture i uvjeriti se što zapravo znači mali penis.

3. Smatrao je kako je najbolje potrošiti sav novac na šampanjac

Jednom prilikom se nalazio s većim društvom na večeri, i dosta se razljutio kad su svi odlučili otići iz restorana, a na stolu je ostala gotovo puna boca šampanjca. Svima je naredio da moraju ostati dok se to ne popije, i tad je rekao kako ne postoji bolji način za potrošiti novac od kupovanja šampanjca.

4. KGB ga je regrutirao da bude njihov špijun

hemingway 2

Sveučilište Yale izdalo je publikaciju “The Rise and Fall of the KGB in America” u kojoj se navodi da je ruska obavještajna agencija surađivala s Hemingwayem za vrijeme Staljinove vladavine. Prema dokumentima iz te publikacije, njegovo kodno ime je navodno bilo Argo. Rusi su ga regrutirali 1941., a on je bio voljan surađivati, iako im nikad nije pružio ništa korisno.

5. FBI je vršio nadzor nad Hemingwayem

Autor njegove biografije i bliski prijatelj, A.E. Hotchner, tvrdio je da je posljednje godine svog života ovaj pisac proveo paranoičan i uvjeren da ga prati FBI. Hotchner je smatrao da je ovaj potpuno poludio jer je konstantno tvrdio da mu netko prisluškuje telefonske razgovore i čita poštu. Ispostavilo se da je to sve bila istina kad je godinama kasnije FBI objavio spis u kojem je potvrđeno da je Hemingway, po naredbi J. Edgara Hoovera, stavljen na listu za praćenje tijekom 40-ih godina.

6. James Joyce je često upadao u svađe u barovima, a Hemingway bi onda premlatio njegove suparnike

Jednom je za magazin TIME izjavio: “Često smo znali skupa izaći na piće, i gotovo svaki put James bi se s nekim posvađao ili potukao. Uvijek je bio prepijan da to sam riješi, pa bi ja morao uskočiti i prebiti nekoga”.

7. Tvrdio je da su njegove vjeđe jako tanke i da se zato svakog dana budi u zoru

“Vidio sam svaki izlazak sunca u svom životu. To je pola stoljeća zora. Čim se probudim moj um počne sastavljati rečenice, i moram ih se nekako riješiti; ili ih zapišem ili ih ispričam”, rekao je Hemingway u jednom intervjuu.

8. Na zidu je držao veliki karton na kojeg je svaki dan bilježio broj napisanih riječi

hemingway 3

Kako ne bi sam sebe zavaravao, Hemingway je na zidu u svojoj kući objesio veliki komad kartona na kojem je vodio dnevnu statistiku. Ti brojevi su varirali, od 450 do 1250 riječi dnevno. Više brojke su označavale one dane kad bi se potrudio više kako bi cijeli idući dan mogao provesti u ribolovu.

9. Kraj knjige “Zbogom oružje” prerađivan je 39 puta

Hemingway je jednom novinaru priznao kako je “Zbogom oružje”, jedno od njegovih najpoznatijih djela, mijenjao čak 39 puta. Kako je sam rekao, problem nije bio u sadržaju, već u rečeničnim konstrukcijama koje ga nikako nisu zadovoljavale.