Evo koje bi 3 stvari Sansa Stark trebala napraviti kako bi postala relevantnija igračica u Igri prijestolja

Čini se da Sansa postaje sve značajnija figura u Westerosu

FOTO: YouTube

Emitirana je još jedna epizoda nove sezone Igre prijetolja i, izgleda, stvari se polako zahuktavaju. No, ne brinite. U ovom tekstu vas nećemo zatrpati gomilom spoilera o svemu što smo vidjeli u četvrtnoj epizodi šeste sezone ove polularne serije televizijske kuće HBO, već ćemo se koncentrirati na lik koji je dosta dugo bio zanemaren i viktimiziran – Sansu Stark.

Dakle, slijedi kratki uvod koji će sadržavati tek spoiler ili dva. Sansa je stigla u Crni zamak gdje se našla sa svojim polubratom Jonom Snowom (koji je nedavno uskrsnuo) i shvatila da je došlo vrijeme da isplanira svoju budućnost kako bi prestala biti nečiji pijun i konačno i sama postala igračica u Igri prijestolja.

Konačno joj je došlo do glave da je upravo ona postala glava obitelji Stark, s obzirom na to da je veći dio Starkovih dosad mrtav ili se nalazi negdje daleko (Bran je na Sjeveru iza Zida, a Rickon je Boltonov zarobljenik). Mi vam u nastavku donosimo listu na kojoj ćete pronaći sve one stvari koje bi Sansa Stark uskoro trebala napraviti, odluči li stvarno sudbinu uzeti u svoje ruke.

https://www.youtube.com/watch?v=B5FsCU782Dc

1. Trebala bi anulirati svoje brakove (ili barem dio)

Iako je, tehnički, Margaery pobjeđuje po broju sklopljenih brakova, Sansa drži rekord kad se u obzir uzme zbroj svih njenih zaruka i brakova. Ili to barem tvrdi Vulture. Recimo, dosad je bila zaručena za Joffreya, Lorasa Tyrella i svog vlastitog bratića Robina Arryna. Možda bi se za nekoga od njih čak i udala da nije bila primorana prvo sklopiti brak s Tyrionom Lannisterom, a onda i s Ramsayem Boltonom. Tko bi rekao da je ta djevojka materijal za bigamiju!

Doduše, ni jedan tih brakova nije sklopila svojevoljno. Sansa je veći dio svojeg puberteta provela kao politička zatvorenica koja je ljudima bila zanimljiva samo zbog ugleda koji uživa na Sjeveru. Dakle, zasad je nejasno kako bi mogla razriješiti situaciju s Tyrionom (jedino što dolazi u obzir je, kako rastava u Westerosu ne postoji, poništavanje braka zbog toga jer nije konzumiran ).

No, budući da je brak s Boltonom konzumiran (dosta gnjusno) i to u prisustvu svjedoka (Theon/Reek), ovdje stvari postaju nešto kompleksnije. Iskreno, jedino što joj preostaje je da ubije Ramsaya – što je, budimo realni, u Westerosu dosta prokušana metoda. No, da bi se to dogodilo trebala bi započeti rat protiv njega. I to nas dovodi do druge točke ove liste.

2. Trebala bi razgranati svoju mrežu saveznika

Sansa ima više potencijalnih saveznika (i rođaka) nego što misli i ako odluči malo obići Sjever, mogla bi skupiti dosta pristojnu vojsku. Vjerojatno može računati na podršku Divljaka koji su dužni Jonu Snowu jer im je spasio živote. Zatim je tu i njezin nesuđeni suprug i bratić Robin koji raspolaže s dosta velikom vojskom koja je nije sudjelovala u ratovima u Westerosu pa je, za razliku od drugih, zapravo spremna za nove pohode.

A je tu i kuća Tully. Vjerojatno su na tu kuću mnogi zaboravili, ali Sansin ujak Brynden Tully mogao bi joj biti itekako od koristi kad na red dođe pokoravanje Riječnih krajeva u kojima je odrasla Sansina pokojna majka Catelyn.

Osim toga, Sansa bi saveznike mogla pronaći i u mnogim lojalistima Starkovih. Iako se čini da su i Umberovi i Karstarkovi stali na stranu Boltonovih, na Sjeveru još uvijek postoji dovoljan broj kuća koje bi mogle (i htjele) postati njezini savenici: kuća Reed, kuća Hornwood, kuća Glover, kuća Cerwyn i kuća Manderly. Sjever se ipak sjeća, a sve što Sansa treba napraviti je pustiti glas da je netko od Starkovih živ i da je spreman boriti se.

3. Sansa mora odlučiti što ZAPRAVO želi

Odluči li Sansa da doista želi postati kraljicom Sjevera, onda mora odlučiti kakva kraljica želi biti. Srećom, nešto je o lobiranju i politici naučila i to od najbeskrupoloznijih figura u Westerosu, tako da bi to, zapravo, za nju mogao biti dosta lagan zadatak – u usporedbi s onime koji slijedi (ili prethodi, ovisi o tome kako se uzme).

https://www.youtube.com/watch?v=cPpTgkBuzCg

Dosad smo već imali prilike vidjeti da je Sansa nešto od naučenog već i primjenila, ali morat će postati mnogo odlučnija kad za to dođe vrijeme. Jer, dosad je svoje odluke donosila samo kako bi preživjela. No postane li stvarno kraljicom, morat će naučiti biti državnicom koja zna iskoristiti sve što ima i pobrinuti se za svoj narod – čak i po cijenu vlastite sreće.