Film 'Dheepan' redatelja Jacquesa Audiarda osvojio je Zlatnu palmu

Proglašeni pobjednici 68. međunarodnog festivala u Cannesu

French director Jacques Audiard talks on stage after being awarded with the Palme d'Or during the closing ceremony of the 68th Cannes Film Festival in Cannes, southeastern France, on May 24, 2015.       AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
FOTO: AFP/AFP

Film francuskog redatelja Jacquesa Audiarda “Dheepan” osvojio je u nedjelju Zlatnu palmu, glavnu nagradu na 68. međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu.

Audiardov film koji govori o bivšemu vojniku koji bježi iz građanskog rata u Šri Lanki, jedan je od pet francuskih filmova koji su se našli u konkurenciji za glavnu nagradu festivala.

Drugu nagradu osvojio je mađarski film Laszla Nemesa “Saul fia” (Saulov sin), a treću ljubavna priča “The Lobster” grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa s Colinom Farrellom, Jessicom Barden i Rachel Weisz.

Tajvanski redatelj Hou Hsiao-Hsien osvojio je nagradu za najbolju režiju za film “Nie Yinniang” (Ubojica).

Emmanuelle Bercot, Jacques Audiard i Vincent Lindon
Emmanuelle Bercot, Jacques Audiard i Vincent Lindon AFP/AFP

Francuski glumac Vincent Lindon dobio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu u filmu “La loi du marche” Stephanea Brizea, a nagradu za najbolju žensku ulogu podijelile su Amerikanka Rooney Mara za ulogu u filmu “Carol” Todda Haynea i Francuskinja Emmanuelle Bercot za ulogu u filmu “Mon roi” u režiji Maiwenn Besco.

O dobitnicima nagrada glavne konkurencije odlučivao je žiri kojim je prvi puta predsjedao dvojac – braća Joel i Ethan Coen.