Filmski studiji tek su sada shvatili da su izgubili većinu svojih starih filmova. Bacaju se u ozbiljnu digitalizaciju

Universal prvi kreće u digitalizaciju 15 od ukupno 25 nijemih filmova koje imaju

Universal Pictures, jedan od najpoznatijih filmskih studija na svijetu, 2012. je obilježio impresivnih 100 godina djelovanja. U čast tog jubileja počeli su u prvi plan vraćati svoje klasike iz ranije faze stvaralaštva, na način da su ih restaurirali kroz digitalizaciju. Najnoviji korak je vraćanje nijemih filmova, nastalih u najranijih danima ovog studija. U tom procesu Universal će surađivati s brojnim knjižnicama, arhivama i akademijama kako bi prikupio sve što im nedostaje.

Popis filmova koji će biti restaurirani zasad nije poznat jer još uvijek nije kompletiran. Plan je da Universal u iduće 4 godine doda otprilike 15 nijemih filmova (od ukupno 25 snimljenih) na popis dosad potpuno restauriranih filmova. Taj popis digitaliziranih filmova trenutno uključuje naslove kao što su “All Quiet On The Western Front”, “The Birds”, Buck Privates, “Dracula” iz 1931., “Frankenstein”, “Jaws”, “Schindler’s List”, “Out Of Africa”, “Pillow Talk”, “Bride Of Frankenstein”, “To Kill A Mockingbird” i mnogi druge.

Temelj na kojem je nastao Universal Pictures

“Ova kompanija razumije odgovornost koju nosi kad je riječ o očuvanju naslijedstva naših nijemih filmova. Ta rana faza filmskog stvaralaštva je temelj na kojem je nastao Universal i važno je da pokažemo poštovanje prema našoj bogatoj povijesti”, izjavio je Ron Meyer, podpredsjednik ovog filmskog studija.

In our continued support of silent films, Universal Studios Entertainment is proud to announce our plans to restore approximately 15 more silent classics over the next four years.

Gepostet von Universal Studios Entertainment am Donnerstag, 28. Mai 2015

Universalova inicijativa za restauracijom je vrlo bitna za očuvanje američke filmske povijesti, posebno zato što je kongresna knjižnica nedavno objavila podatak kako je 70% nijemih filmova kompletno izgubljeno. Taj period je bio vrlo specifičan, jer je to bilo jedino vrijeme u Hollywoodu kad su filmovima dominirale redateljice.