Francis Ford Coppola tvrdi da se George Lucas zbog 'Ratova zvijezda' nikad nije do kraja realizirao kao redatelj

Čini se da začetnik najpoznatije svemirske franšize nije zadovoljan novim filmom

SAN FRANCISCO, CA - APRIL 30: Francis Ford Coppola (L) and George Lucas attend the 52nd San Francisco International Film Festival Film Society Awards Night at the Westin St. Francis Hotel on April 30, 2009 in San Francisco, California.   Tim Mosenfelder/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Iako nije imao nikakve veze s produkcijom novog nastavka “Ratova zvijezda”, svi i dalje povezuju Georgea Lucasa s ovom franšizom. Kako se premijera sve više bliži, publiku i medije zanima da li je pogledao film i što misli o njemu. Sličnu stvar se pita i još jedan proslavljeni redatelj, Francis Ford Coppola, no on ima i dosta zanimljivo mišljenje o svojem kolegi.

Naime, tijekom poprilično iskrenog intervjua s portalom Screen Daily, redatelj klasika kao što su “Kum” i “Apokalipsa danas” govorio je o budućnosti filma i kako neće doći do ozbiljnijeg napretka bez puno više rizičnog eksperimentiranja. Dok je govorio o toj temi spomenuo je i Georgea Lucasa, za kojeg je rekao da je nekoć bio taj koji je razbijao kreativne granice, sve dok nije zapeo snimajući “Ratove zvijezda”.

Lucas je bio ludi eksperimentalist

“Lucas je bio ludi eksperimentalist koji se izgubio u velikoj produkciji ‘Ratova zvijezda’ i više nikad nije pronašao svoj put. Još uvijek se nadam da je zaradio dovoljno novaca od toga da do kraja života može raditi samo male filmove po svojem ukusu. Obećao mi je da će to napraviti”, rekao je poznati redatelj.

Lucas i Coppola poznaju se još od studentskih dana. Skupa su studirali na sveučilištu u Sjevernoj Karolini, nakon čega su zajedno osnovali produkcijsku kuću American Zoetrope s ciljem da snimaju filmove izvan Hollywooda kojeg su u to vrijeme smatrali pretjerano opresivnim. U ranoj fazi karijere Lucas je bio vrlo inovativan; snimao je apstraktne i smjele filmove u kojima je eksperimentirao na razne načine. No ta faza nije dugo potrajala. Njegov prvi film “THX-1138” bio je primjer distopijske znanstvene fantastike, ali već s idućim filmom “Američki grafiti” ušao je u sferu mainstreama. Kad je krenuo s radom na “Ratovima zvijezda”, više se nikad nije vratio nezavisnom filmu.

Nije ga briga za mišljenje fanova ‘Ratova zvijezda’

Prije nekoliko dana objavljena je vijest da je George Lucas pogledao najnoviji nastavak sage naziva “Sila se budi”. Medijima je poslano priopćenje u kojem stoji da je bio vrlo zadovoljan s viđenim, no treba imati na umu da je to priopćenje došlo od predsjednice Lucasfilma Kathleen Kennedy kojoj je u interesu da reakcije na film budu najbolje moguće. Lucas je sad je za Vulture osobno dao izjavu vezanu za film. “Mislim da će se fanovima jako svidjeti. To je film kakvog su željeli”, diplomatski je rekao.

Ovakva izjava zapravo ne iznenađuje. Njegovi javni komentari vezani za “Ratove zvijezda” su u posljednje vrijeme zvučali pomalo ogorčeno. Govorio je o tome kako studio Disney nije zainteresiran za njegovu viziju nove trilogije i kako žele stvoriti film po ukusu obožavatelja. Drugim riječima, ono što je Lucas zamislio kao radnju novih nastavaka nije uopće uzimalo u obzir što bi ljudi htjeli vidjeti.